Nieuws
  • Spanje
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Pools
  • Nederlands
  • English

FouteMakelaar wil keurmerk verhuurmakelaar

Woensdag, 28 November, 2012

De ‘FouteMakelaar’ pleit voor een keurmerk voor verhuurmakelaars. “Iedereen kan nu verhuurmakelaar worden, terwijl het een beroep is met grote verantwoordelijkheid”, aldus een woordvoerder van FouteMakelaar. “De huidige brancheverenigingen doen te weinig voor deze groep, dus het wordt tijd voor een eigen keurmerk.”

FouteMakelaar is zelf geen makelaar, maar de naam van een twitteraccount van enkele gedupeerde verhuurders die samen met onder andere verhuurmakelaars en belangenorganisaties pleit voor de invoering van een keurmerk.

Goed selecteren

“Bij verhuur is het nóg belangrijker om de twee betrokken partijen goed te selecteren”, vervolgt de woordvoerder. “Ook na de bemiddeling gaan de huurder en verhuurder immers samen verder. De brancheverenigingen verrichten natuurlijk goed werk, maar richten zich naar onze mening te veel op de verkoopmakelaar en te weinig op de verhuurmakelaar. Daar komt bij dat de meeste verhuurbemiddelaars buiten deze verenigingen om opereren.”

Malafide huurder

“Op dit moment kan iedereen verhuurmakelaar worden, en dat kan heel nare gevolgen hebben. Wij horen regelmatig over gevallen waarbij de verhuurder door onzorgvuldig handelen van de verhuurmakelaar in zee is gegaan met een malafide huurder die bijvoorbeeld een hennepkwekerij in een woning opzet of andere praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat gebeurt hier sneller door het Nederlandse gedoogbeleid op gebied van drugs en door de wet op privacy.”

Duidelijkheid in selectieproces

"Een keurmerk kan ervoor zorgen dat er meer duidelijkheid komt in het selectieproces van de huurder. Het moet een strak protocol worden, waarin vastligt hoe de selectie van een huurder wordt uitgevoerd. En het kan tools aanreiken om dit selectieproces te verbeteren. Zo kan de verhuurmakelaar zijn werk beter doen en wordt de verhuurder van de woning beter beschermd tegen malafide huurders."


Geschillencommissie

“Naast het keurmerk zou er een geschillencommissie moeten komen, vinden wij. Die kan in geval van een conflict onafhankelijk oordelen en partijen ter verantwoording roepen. Dat voorkomt de vaak langdurige en zeer kostbare gang naar de rechtbank. Veel huurders en verhuurders kunnen dit niet bekostigen en zien er om die reden sneller vanaf.”

Commerciële belangen

“Wij willen dat een onafhankelijke partij het keurmerk en de geschillencommissie ontwikkelt en gaat beheren, om belangenverstrengeling te voorkomen. Verder willen we - via media en politiek bijvoorbeeld - de problemen op gebied van verhuur onder de aandacht brengen. Zo willen we draagvlak voor het keurmerk creëren. Er zijn natuurlijk veel verhuurmakelaars die door commerciële belangen niet zitten te wachten op een dergelijk keurmerk.”

Steun

“Gelukkig vinden we al veel steun binnen de politiek en zijn er diverse verhuurmakelaars en belangenorganisaties die met ons brainstormen over een plan van aanpak. Op dit moment komt de grootste steun van een groep bedrijven die zich bezighoudt met het voorkomen van woonfraude door een gedegen controle van de huurder vooraf. Zij schreeuwen al jaren om regulering van de verhuurmarkt, maar krijgen vooralsnog niet veel verhuurmakelaars mee.”


Plan van aanpak

“We zijn pas enkele maanden geleden gestart en zijn nu nog bezig met het onderzoeken van mogelijkheden. Wij hebben wel al veel positieve reacties ontvangen. Op 8 december is er een eerste overleg waarin we gaan brainstormen over een plan van aanpak.”

Plaats dit artikel op: Facebook Twitter Del-ici-ous

UW VASTGOEDPARTNER VOOR HUUR, VERHUUR & BEHEER | HUURRECHT | CREDITCHECK | CONTROLE HUURREGISTERS | ASSURANTIE & BELASTINGADVIES | VASTGOEDMANAGEMENT | PROJECTONTWIKKELING | FULLSERVICE WONINGBEHEER | 24/7 BEREIKBAAR | VERHUUR AAN o.a. OVERHEID, DEFENSIE, EXPATS, PARTICULIER