492 recensie's   |   4.6 / 5.0

Nieuws en actualiteiten

Hieronder vindt u ons nieuws.

123Wonen Alkmaar verleent expertise over de huurmarkt in de regio

In het Noordhollands Dagblad van 22 mei 2018 is een artikel verschenen waarin Martin Houtzager van 123Wonen Alkmaar zijn expertise verleent over de huurmarkt in de regio. Lees het hele artikel hieronder!

Particuliere beleggers met geld kopen steeds vaker een tweede huis voor de verhuur

Balans in de huurmarkt is zoek

>Vervolg voorpagina Alkmaar
De schaarste laat zich bovenal voelen in de goedkopere regionen: woningen met een huur tussen de 700 en 1000 euro. In die categorie is er praktisch niets. ,,Geef me tien van die huizen en ik ben ze in drie dagen kwijt’’, aldus Martin Houtzager, werkzaam bij 123Wonen. Dat is ook de ervaring van Nancey Mol, eigenaar van Woonhuyz. ,,Probeer maar eens een huis te vinden tot 850 euro huur. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg,’’ legt ze uit. Huurwoningen worden los gezien van de reguliere beleggers, steeds vaker aangeboden door particulieren die geld over hebben. Ze zetten hun spaargeld of erfenis in voor de aankoop van een huis om het vervolgens te verhuren. Die keuze houdt onder meer verband met de lage rente en de schaarste op de huurmarkt. Houtzager: ,,Laatst heb ik een particuliere belegger van 25 jaar begeleid bij het afsluiten van een hypotheek voor een huis. Het appartement dat hij kocht is binnen een week verhuurd aan een expat met een rendement van 6 procent.’’ De concurrentie op de huurmarkt is groot. Ook makelaars proberen steeds vaker een graantje mee te pikken, is de ervaring van Houtzager die sinds twee jaar in dit gebied werkt. Het grote verschil tussen makelaars en de reguliere verhuurbedrijven: makelaars willen liever verkopen dan verhuren omdat ‘ze aan verkoop meer verdienen’, aldus Houtzager die recentelijk in Bergen een woning heeft verhuurd met een maandprijs van 3800 euro.

Meer in balans
Vijf jaar geleden was de markt ‘meer in balans’, meent Mol. In die periode hadden corporaties nog woningen uit het middensegment (700-1000 euro huur) in het bezit. Voor een deel zijn deze huizen verkocht toen de overheid dit in 2017 goedkeurde. Het gevolg was onder meer dat corporatie Woonwaard in een keer 300 huurwoningen aan een belegger verkocht. Mol: ,,Wat je ziet is dat beleggers ieder jaar een flinke huurstijging doorberekenen. Vijf procent is geen uitzondering. Bij een huur van 1000 euro bruto, komt daar maandelijks vijftig euro bij. Dat is veel geld.’’

Mol is vijf jaar geleden met verhuurbemiddeling begonnen via haar bedrijf Woonhuyz. Daarvoor werkte ze voor een grote woningbouwvereniging. De stijging van de huurprijzen in de vrije sector is wat Mol betreft uit de hand gelopen. Met als voornaamste oorzaak ‘geschreeuw van makelaars over krapte’. En dat terwijl er een goed meetinstrument is: een puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) waarmee de huurprijs van een woning te becijferen is. Onder de 710,68 euro, de huursubsidiegrens, is een dergelijk puntensysteem verplicht. Voor de vrije sector geldt zoiets niet. Met als gevolg dat ‘er gemakkelijk is te overvragen’. Inschrijven als woningzoekende, bij Mol op de wachtlijst, die mogelijkheid biedt Woonhuyz niet. ,,Daarvoor is de markt te hectisch. Vergeet bovendien niet dat de verhuurder de opdrachtgever is. Als ik woningzoekenden op de wachtlijst ga zetten, worden er verwachtingen gewekt die ik niet altijd kan waarmaken.’’

24 mei 2018 Meer
123Wonen trotse verhuurmakelaar van transformatieproject in binnenstad Deventer!

123Wonen Deventer zal de verhuur verzorgen van een nieuw transformatieproject van Curo Vastgoed BV in de binnenstad van Deventer. Boven het ING kantoor aan de Smedenstraat worden op dit moment 12 appartementen en 2 studio's gerealiseerd. Naar verwachting worden de woningen medio juli opgeleverd. De verhuur zal uiteraard eerder van start gaan. Binnenkort volgt er hierover meer informatie, dus houd onze Facebook pagina of deze website goed in de gaten!
 

18 april 2018 Meer
Aanpak scheefwonen door de Rijksoverheid

De Rijksoverheid houdt zich bezig met het aanpakken van scheefhuren en het beschikbaar stellen van genoeg sociale huurwoningen voor mensen die een laag inkomen hebben. Er zijn regels die mensen met een laag inkomen beperken een te duur huis te huren. Ook kunnen huurders die in een te goedkope huurwoning wonen een verhoging van de huurprijs krijgen.

Wat is scheefwonen?
Scheefwonen kan voorkomen in twee verschillende vormen. Goedkoop scheefhuren houdt in dat iemand in een goedkope sociale huurwoning woont, terwijl diegene met zijn inkomen een duurdere woning kan betalen. Op deze manier blijven er minder huizen over die te betrekken zijn door mensen met een laag inkomen. Een andere vorm van scheefhuren is dure scheefhuur. Dit betekent dat mensen met een laag inkomen (in verhouding) veel huur betalen voor hun woning. Zij ontvangen dan meer huurtoeslag dan nodig is, gezien ze een goedkopere sociale huurwoningen zouden moeten huren.

Oplossingen
De overheid wil het goedkoop scheefhuren aanpakken door mensen met een hoog inkomen meer huur te laten betalen wanneer zij in goedkope sociale huurwoningen wonen. Als gevolg verhuizen deze huurders dan vaak naar duurdere huurwoningen of een koopwoning. Zo zijn de goedkope woningen weer beschikbaar voor de lage inkomens. Om goedkoop scheefwonen te voorkomen mogen woningcorporaties sinds 2016 aan huurders met een laag inkomen alleen woningen aanbieden tot een bepaalde huurprijs. Zo wordt er voorkomen dat mensen met lage inkomens dure woningen betrekken en zeer veel huurtoeslag ontvangen.

Belastingdienst
Natuurlijk mag een verhuurder niet zomaar de huur van goedkope scheefhuurders verhogen. Er dient een inkomensindicatie opgevraagd te worden bij de Belastingdienst. Zo weet de verhuurder of hij gerechtigd is een extra huurverhoging voor te stellen. Verhuurders zijn echter niet wettelijk verplicht om huurverhogingen toe te passen bij goedkope scheefhuurders.

 

30 maart 2018 Meer
Nieuwe ID scanner voorkomt identiteitsfraude

123Wonen heeft de nieuwe Keesing ID AuthentiScan in gebruik genomen. Deze nieuwe ID scanner biedt de oplossing voor de controle van ID documenten en stelt gebruikers in staat identiteitscontroles uit te voeren op expert niveau. 123Wonen kan dankzij het gebruik van deze geautomatiseerde techniek nog meer service en hoge kwaliteit dienstverlening bieden aan haar klanten.

Vooral voor buitenlandse paspoorten is het belangrijk dat er controle uitgevoerd wordt. De AuthentiScan leest automatisch de gegevens in het ID document en slaat deze op in een beveiligde database. De afbeelding in het document wordt opgeslagen met ultraviolet en infrarood licht; daarnaast wordt de RFID afgelezen. Deze gegevens kunnen vergeleken worden met die in het ID document zodat fraude niet onopgemerkt blijft.

De ID scanner is ook in staat om een check uit te voeren waarmee gecontroleerd wordt of het ID document als gestolen en/of vermist staat geregistreerd. Het systeem maakt gebruik van een referentie database waarmee het paspoort vergeleken wordt met andere ID documenten uit het betreffende land. Zo kan er waterdicht verhuurd worden en weet 123Wonen zeker dat er geen identiteitsfraude plaatsvindt.  

23 maart 2018 Meer
123Wonen opent 27e vestiging

123Wonen heeft haar 27e vestiging geopend: ons kantoor in Drenthe staat vanaf nu voor u klaar om te bemiddelen bij huur- en verhuur van woningen. Met deze 27e vestiging versterkt 123Wonen de landelijke dekking en zijn wij nog dichter bij u in de buurt. Het kantoor van 123Wonen Drenthe is gevestigd aan de Laan van de Marel 625 in Emmen. U bent van harte welkom! 

19 maart 2018 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief