6 Tips voor alternatieve verwarming van uw woning

Vanaf het jaar 2050 is het verboden om thuis CO2 uit te stoten. Er mag vanaf dan dus niet meer op gas gestookt worden. Op dit moment wordt echter nog 95% van alle woningen in Nederland voorzien van warm water en verwarming middels aardgas. Over minder dan 35 jaar moet dit percentage naar 0%, werk aan de winkel dus! Maar hoe kun jij dit realiseren voor je eigen woning? Wij zetten 6 tips voor je op een rijtje!

TIP 1: VERWARMEN MIDDELS ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING
Vloerverwarming is al een behoorlijk populaire manier om je woning (deels) te verwarmen. In opkomst is de elektrische variant. Veelal wordt deze nu gebruikt voor kleine ruimtes, zoals je badkamer of toilet. Het is echter ook mogelijk om grote oppervlakken op deze manier te verwarmen. Om vloerverwarming toe te kunnen passen, moet je vloer wel goed geïsoleerd zijn. De verwarming werkt het best onder harde vloeren, zoals tegels, een gietvloer of vinyl.

TIP 2: ZET EEN AIRCO IN VOOR VERKOELING IN DE ZOMER EN VERWARMING IN DE WINTER
Met een airco regel je de lucht in een binnenruimte. Niet alleen de temperatuur wordt hiermee op een aangenaam niveau gehouden, ook de luchtvochtigheid wordt beheerst. Wanneer je geen gas meer mag gebruiken raden wij je een inverter airconditioning aan. Deze airco’s kunnen namelijk niet alleen koelen in de zomer, maar ook minstens zo goed verwarmen in de winter. De airco’s zijn veelal voorzien van een strak en tijdloos design, zodat ze niet misstaan in jouw woonkamer, slaapkamer of keuken. Bijkomend voordeel: met één buitenunit kun je tot wel vier binnenunits aansturen. Inverter airconditioners zijn over het algemeen vrij zuinig (energielabel A of hoger), waardoor je geen extreem hoge kosten hoeft te maken.

TIP 3: VERWARMEN VIA EEN ZONNEBOILER EN ZONNEPANELEN
Een zeer duurzame alternatieve manier om je woning te verwarmen, is het inzetten van een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen. Hoewel de aanschaf duurder is, zal het uiteindelijke rendement zeer voordelig zijn. Daarnaast is deze manier ook nog eens milieuvriendelijk. Zonnepanelen kun je uiteraard ook inzetten om je elektriciteitsrekening te verlagen.

TIP 4: SLUIT EEN PELLETKACHEL AAN OP JE CV-INSTALLATIE
Een pelletkachel is een prima alternatief voor je reguliere CV. Een pelletkachel kan, wanneer je hem aansluit op je CV, ook exact deze plaats innemen. Hiervoor hoef je niet eens veel aanpassingen te doen. Het is dus een eenvoudige manier om in één keer af te stappen van gasgestookte verwarming. Een pelletkachel moet wel regelmatig gevuld worden met, de naam zegt het al, pellets. Dit hoeft echter niet zo vaak, omdat de kachels erg zuinig zijn en zichzelf deels aanvullen.

TIP 5: VERWARMEN MET IJS
We zijn ons ervan bewust dat dit erg ongeloofwaardig klinkt, maar het is echt een goede optie: je woning verwarmen met ijs. Door het invriezen en ontdooien van duizende liters water in een grote betonnen tank komt kristallisatie-energie vrij. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt door een warmtepomp, om daarmee je woning te verwarmen. In de zomer kan het ijs worden toegepast als natuurlijke bron voor het koelen van je woning, ook niet verkeerd!

TIP 6: MAAK GEBRUIK VAN DE WARMTE VAN SERVERS
Je kent het wel, je computer wordt warm als deze actief gebruikt wordt. Ditzelfde geldt voor servers, wat grote computers zijn die de hele dag zware taken uitvoeren en dus veel warmte produceren. Zo is het ook mogelijk om met servers van grote bedrijven of universiteiten die bezig zijn met rekenen warmte te verkrijgen. Onlangs werd in Nederland een proef gestart met deze manier van verwarmen, waarbij dergelijke servers bij mensen in huis werden geplaatst. Geschat wordt dat er enkele honderden euro’s per huishouden bespaard kunnen worden op stookkosten. Deze alternatieve verwarmingsmethode is echt nog in de proef-fase, dus het is nog even afwachten hoe dit zich verder zal ontwikkelen.

Wil jij nog meer tips voor alternatieve verwarming? Extra tips vind je hier!

Vanaf het jaar 2050 is het verboden om thuis CO2 uit te stoten. Lees hier 6 tips om CO2 uitstoot te beperken!