9.2 / 10 1792 reviews 

Energielabel

Het energielabel is een instrument dat inzicht geeft in de energieprestaties van een woning. Eerder konden de Energie-Index of het vereenvoudigd energielabel hiervoor gebruikt worden, afhankelijk van of het een huurwoning of koopwoning betrof.

Per 1 januari 2021 is besloten om deze beide methodes te vervangen voor één nauwkeurig energielabel. Doordat deze nieuwe methode voor het bepalen van het energielabel een stuk betrouwbaarder is, is de herziening beter in lijn met de Europese richtlijn omtrent energieprestaties. Labels die voor 2021 zijn opgesteld behouden hun geldigheid van 10 jaar.

Aanvraag van het energielabel

Dankzij de nieuwe bepalingsmethode ziet de aanvraag van een energielabel er anders uit dan voorheen. Een nieuw energielabel mag namelijk alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur.

Woningeigenaren moeten daarvoor een afspraak maken met een erkende adviseur, die langs komt om gegevens van de woning op te nemen. Tijdens zo’n afspraak wordt gekeken naar veel verschillende factoren, zoals het energieverbruik voor verwarming en ventilatie, maar bijvoorbeeld ook naar de isolatie van de woning. Op basis van deze gegevens maakt de energie-adviseur een accurate berekening van het energielabel.

Hoe ziet het energielabel eruit?

In tegenstelling tot de Energie-Index werkt het nieuwe energielabel op basis van energielabelletters, waarbij de letters de mate van energiezuinigheid aanduiden. De minst zuinige woningen vallen in de klasse G. Deze woningen hebben een hoge CO2 uitstoot, en daardoor ook hogere energierekeningen. Woningen met het label A of hoger zijn het meest energiezuinig, en wekken ongeveer net zoveel energie op als dat ze verbruiken.

"Het energielabel drukt het verbruik van een woning uit in kilowattuur per vierkante meter per jaar."

In het energielabel wordt niet alleen aangegeven binnen welke klasse een woning valt, maar ook geeft deze een aantal suggesties voor verbeteringen van de energiezuinigheid. Het implementeren van deze suggesties kan zeer voordelig zijn, omdat een hoger energielabel ook leidt tot een hogere woningwaarde. Bovendien zorgen energiebesparende maatregelen voor een daling in de energierekeningen en een hoger wooncomfort.

Energielabel bij verhuur

Woningeigenaren zijn verplicht om bij de verhuur een energielabel te kunnen tonen aan de huurder. Als dit label niet beschikbaar is, riskeert de eigenaar een hoge boete. Voor woningen onder de liberalisatiegrens is het namelijk zo dat het energielabel ook meetelt binnen het woningwaarderingsstelsel.

Een woning met een beter energielabel krijgt meer punten binnen het stelsel, waardoor de maximale huur die een verhuurder mag vragen ook hoger is. Er zijn een aantal gevallen waarbij een energielabel niet verplicht is, zoals bij de verhuur van o.a. studentenkamers en monumenten. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

Kosten van het energielabel

Doordat het nieuwe energielabel niet online aangevraagd kan worden, liggen de kosten hiervoor ook hoger. De kosten van een energielabel zijn afhankelijk van het type woning, maar ook van de energieadviseur zelf. De Rijksoverheid schatte de gemiddelde prijs voor een eengezinswoning rond de €190, maar in de praktijk blijkt dit vaak hoger te liggen. 

Wilt u meer weten over het energielabel, of een energielabel aanvragen voor uw woning? Neem dan gerust contact op met het dichtstbijzijnde kantoor van 123Wonen. Wij helpen u graag verder!

Wilt u een energielabel aanvragen? 

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.