9.2 / 10 1836 reviews 

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

3 min. te lezen

Terug

Onderzoeksbureau Vostradamus voerde in opdracht van Bezwaarmaker.nl een onderzoek uit met betrekking tot de WOZ-waarde. Hier is uitgekomen dat 30% van de Nederlanders de WOZ-waarde van hun woning en/of bedrijfspand te hoog vinden. Ook blijkt dat weinig mensen bezwaar maken omdat men denkt dat dit geen effect zal hebben of dat het hele proces omslachtig zou zijn. Als zij wel bezwaar zouden maken, dan kan dit een besparing van gemiddeld 272 euro opleveren. Je kunt zelf bezwaar maken, of dit over laten aan een gespecialiseerd bureau. Dit laatste is wel echt een advies dat we aan je mee willen geven. Zij weten namelijk exact wat ze doen en hoe het hele proces werkt. Het merendeel van de bezwaren wordt gegrond verklaard. De moeite waard om het te proberen dus, of het nou gaat om de WOZ waarde Nijmegen, of om een andere plaats, wie het niet probeert lukt het ook zeker niet. Wij vertellen je in dit artikel meer over voor wie Bezwaarmaker.nl graag aan de slag gaat.

Accountants en administratiekantoren

Een accountant of administratiekantoor is vaak heel goed op de hoogte van het belang van de WOZ-waarde voor hun cliënten. Toch is het vaak zo dat er maar zelden een WOZ waarde bezwaar wordt ingediend. Een gespecialiseerd bureau als Bezwaarmaker.nl kan hierbij assisteren. Zij bieden hun diensten aan op No cure no pay basis en indien de gemeente het bezwaarschrift toekent, dan vergoeden zij de kosten. Wordt deze afgewezen dan zijn de kosten voor het bureau en niet voor jou als klant.

Huurders

Ook voor huurders kan er een bezwaarschrift worden ingediend. Indien de waarde wordt verlaagd dan is het in veel gevallen zelfs mogelijk dat er een lagere huur premie moet worden betaald op grond van de verlaagde WOZ-waarde. 

Makelaars

Makelaars hebben veel verstand van de woningmarkt en krijgen vaak veel vragen over de WOZ-waarde. Deze waarde wordt namelijk steeds breder gebruikt en daarom neemt het belang hiervan ook toe. Indien je niet de volledige of juiste kennis hebt, dan is het een goed idee om deze extra service aan de klant aan te bieden, met hulp van een partij die precies weet hoe het allemaal werkt. 

Ondernemers

De “Wet werken aan winst” zorgt ervoor dat ook voor ondernemers de WOZ-waarde van groot belang is. Deze regelt namelijk sinds 2008 dat het tarief voor de vennootschapsbelasting (Vpb) wordt verlaagd, maar dat de mogelijkheid om af te schrijven op gebouwen sterk wordt beperkt. Waar je vroeger een pand volledig kon afschrijven mag je dit nu, afhankelijk van jouw situatie, nog slechts afschrijven tot 100% of 50% van de WOZ-waarde. Daarnaast is de WOZ-waarde ook de grondslag voor de gemeentelijke belastingen. Je betaalt zowel als eigenaar als gebruiker de onroerendezaakbelasting (OZB) naar een percentage van de WOZ-waarde. Een verlaging hiervan zal je dus een hoop kosten besparen. 

Particuliere woningbezitters

Ook als je particulier woningbezitter bent kun je een bezwaar indienen tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Het kan je namelijk een aantal voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan lage afvalstoffenheffingen en diverse belastingen. Laat het bezwaar indienen door een professional doen om er, als het bezwaar wordt toegekend, het meeste uit te kunnen halen. Het indienen van het bezwaar is gratis en Bezwaarmaker.nl zorgt ook voor een taxatierapport door een Register Taxateur. 

Vastgoedbeheerders en vastgoedbeleggers

Ben je belegger in onroerend goed, dan heeft de WOZ-waarde ook consequenties voor jou. Sinds januari 2010 is deze namelijk de grondslag voor onroerend goed in box 3. Een te hoge WOZ-waarde heeft dus een nadelig effect op jouw te betalen bedrag aan vermogensrendementsheffing. Beleg je via een BV dan bepaalt de omvang van de activa voor de fiscus of je wordt gezien als ‘Vastgoed BV’. Als belegger kun je vaak maar afschrijven tot de WOZ-waarde van een gebouw. Maak je zelf gebruik van dit gebouw, dan mag je afschrijven tot de helft van de WOZ-waarde.

Vereniging van Eigenaren

Als Vereniging van Eigenaren kun je ook de service van het controleren van de WOZ-waarde aanbieden aan de leden. De controle en de gehele verdere afhandeling zijn in de meeste gevallen kostenneutraal. Mocht blijken dat de WOZ-waarden van de objecten niet op de juiste manier zijn bepaald, dan zal Bezwaarmaker.nl deze bezwaren en/of beroepsprocedures zonder verdere kosten voor de vereniging voeren.

Woningbouwverenigingen 

Ook voor woningbouwverenigingen is de WOZ-waarde van groot belang. Deze zijn namelijk integraal belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Omdat woningbouwverenigingen vaak veel objecten bezitten, betalen ze vaak hele grote bedragen aan lokale belastingen. Dit maakt het niet gemakkelijk om de WOZ-waardes van al die beschikkingen op juistheid te kunnen beoordelen. Gelukkig is Bezwaarmaker hierin een deskundige en gaan ze ook massale processen als dit niet uit de weg. Zij bieden de begeleiding die je nodig hebt!

Publicatiedatum 14/01/2022