9.2 / 10 1836 reviews 

Het verschil tussen binnen- en buitenverlichting

2 min. te lezen

Terug

Op het moment dat de duisternis intreedt, doe je in huis of op kantoor het licht aan. Misschien is er ook buitenverlichting die aanspringt als er sprake is van beweging. Of doe je een lamp aan als je op een avond gezellig in de tuin zit en het al donker is. Er zijn wat dat betreft verschillende soorten verlichting te onderscheiden, zoals binnen- en buitenverlichting. Daarnaast is er verlichting die zowel binnen als buiten van pas komt, zoals LED spots. Elk soort verlichting is wat dat betreft anders uitgevoerd en hier ontdek je wat het verschil is tussen binnen- en buitenverlichting met LED lampen.

Buitenverlichting: bestand tegen weersomstandigheden

Buitenverlichting krijgt te maken met blootstelling aan allerlei weersomstandigheden, zoals regen en sneeuw. Het is daarom belangrijk dat buitenverlichting waterdicht is. Bij LED lampen is er voor buitenverlichting sprake van een specifieke IP normering. Hieruit is af te leiden of er sprake is van een vochtbestendige lamp. Des te hoger de IP normering des te beter is de verlichting tegen vocht bestand.

LED buitenverlichting: IP normering IP65 en IP67

Buitenverlichting met een IP normering van IP65 en IP67 voldoet wat dat betreft aan de eis om waterdicht te zijn. Er zijn verder allerlei soorten buitenverlichting te onderscheiden, variërend van tuinlantaarns tot wandlampen als tuinverlichting tot werkkampen en gevelverlichting. Zo is er ook nog buitenverlichting in de vorm van feestverlichting en prikkabels verkrijgbaar.

LED binnenverlichting: IP normering

Bij binnenverlichting hoef je geen rekening te houden met de vochtbestendigheid als gevolg van weersomstandigheden als regen, hagel en sneeuw. Daarom zijn er andere IP normeringen van toepassing voor LED binnenverlichting. De normering IP20 laat bijvoorbeeld zien dat de betreffende lampen uitsluitend voor gebruik binnen geschikt zijn. Een IP44 lamp is overigens wel spatwaterdicht, maar niet geschikt voor buitengebruik. Het is wel een lamp die toe te passen is in een vochtige ruimte, zoals een badkamer.

Sfeervolle en functionele lampen voor binnen

LED lampen voor binnenshuis zijn te onderscheiden in allerlei soorten voor uiteenlopende doeleinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ruimte geheel te verlichten met bijvoorbeeld LED strips van LedLampShopXL voor aan het plafond. Zo is het ook mogelijk om een speciale sfeer te creëren door bij binnenverlichting van een dimmer gebruik te maken. Functionele verlichting is er eveneens, zoals leeslampen en bureaulampen. De keuze uit binnenverlichting is zeer gevarieerd om voor de situatie en op basis van de eigen wensen altijd een passende keuze te maken.

Publicatiedatum 10/12/2021