9.2 / 10 1816 reviews 

Een huis kopen voor verhuur

Bent u van plan een tweede huis te kopen om te verhuren? Misschien zoekt u wel een woning voor studerende kinderen, of wilt u uw spaargeld graag investeren in vastgoed. Het particulier kopen van een huis voor verhuur kan een rendabele investering zijn, maar er komt wel veel bij kijken. 123Wonen legt u graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Huis verhuren met de verhuurhypotheek

Het is belangrijk om te weten dat de verhuur van een woning vaak niet toegestaan is onder de reguliere hypotheek. Maar gelukkig bieden verschillende geldverstrekkers een alternatief: de verhuurhypotheek.

De rente op deze verhuurhypotheek ligt gemiddeld iets hoger dan bij een reguliere hypotheek, maar het biedt dus wel verschillende mogelijkheden op gebied van verhuur. Zo maakt de hypotheek niet alleen reguliere woningverhuur aan familie of derden mogelijk, ook is het vaak toegestaan om kamerverhuur te bieden aan eerste- of tweedegraads familieleden, bijvoorbeeld aan studerende kinderen.

Lees meer Aanmelden als verhuurder

De verhuurhypotheek is wel enkel bestemd voor permanente bewoning, en dus niet voor de verhuur van vakantiewoningen.

Waar moet u rekening mee houden?

Bij het kopen van een huis voor verhuur als particulier komen veel dingen kijken. Zo is het bijvoorbeeld in veel gemeentes nodig om een vergunning aan te vragen wanneer u een huis wilt verhuren. Hiervoor kunt u het beste informeren bij de gemeente zelf. Wanneer u een appartement wilt verhuren kan het bovendien zo zijn dat u toestemming moet vragen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Daarnaast is er zeker op financieel gebied veel om rekening mee te houden. Zo dient u bij het vaststellen van de huurprijs rekening te houden met de liberalisatiegrens. Valt de woning onder deze grens, dan zijn er regels met betrekking tot de maximale huurprijs.

De inkomsten die u uiteindelijk ontvangt vanuit de verhuur van een tweede woning vallen meestal in box 3. Hierdoor kunt u geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek en moet u vermogensrendementsheffing betalen. Zorg er voor dat u deze kosten meeneemt in uw overweging zodat u weet wat u financieel te wachten staat.

Te koop staande woning verhuren

Ook wanneer u uw huis al langere tijd te koop heeft staan en deze wat moeilijker verkocht krijgt kan het een goede optie zijn om de woning tijdelijk te verhuren. Zo hoeft het huis niet leeg te staan en bovendien ontkomt u aan dubbele lasten. Het verhuren van een te koop staande woning gaat via de Leegstandwet, en hiervoor moet u ook een vergunning aanvragen.

Meer informatie over het verhuren via de Leegstandwet vindt u hier. Wilt u meer weten over het kopen van een huis voor verhuur? 123Wonen beantwoordt uw vragen graag. Neem gerust contact met ons op!

Zoek uw verhuurmakelaar

Heeft u nog een vraag?

Onze medewerkers staan u graag te woord.