9.2 / 10 1851 reviews 

Het oversluiten van een hypotheek

2 min. te lezen

Terug

Bij het kopen van een huis wordt een hypotheek afgesloten. Dit is een lening bij de bank en bij deze lening hoort een rente. De hypotheek wordt afgelost tijdens de looptijd, of bij verkoop van het huis. De laatste jaren is de hypotheekrente sterk gedaald. Men spreekt zelfs over een historisch lage rente. Dit houdt in dat als u een hypotheekrente boven de 2% heeft afgesloten u momenteel al teveel betaalt en dus niet kunt profiteren van die lage rente. Wat u dan kunt doen is om uw hypotheek over te sluiten. 

Oversluiten

Op deze manier is het mogelijk om wel te profiteren van deze lage rente. De oude hypotheek wordt dan afbetaald met de nieuwe hypotheek. Bijkomend voordeel is ook dat u de rente voor een aantal jaren vast kunt laten zetten. Hierdoor ontstaat financiële zekerheid. Dit kan maandelijks aardig wat euro’s schelen. Niet alleen een lage rente kan de reden zijn om uw hypotheek over te sluiten. Ook als u niet tevreden bent met uw hypotheek, omdat u bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten en hier spijt van heeft, kunt u de hypotheek oversluiten

Maar ook als u uw huis wilt verbouwen, of als u bijvoorbeeld een aanbouw wilt, kunt u ervoor kiezen om een extra bedrag aan hypotheek te krijgen. De euro’s die u bespaart na het oversluiten van een nieuwe hypotheek komen dan extra goed van pas. Met behulp van een onafhankelijke adviseur kunt u dit allemaal regelen. 

Adviseur

De adviseur gaat alles berekenen of het goedkoper is voor u om over te stappen. Vervolgens wordt er een nieuwe hypotheek geregeld. Dit wordt onder andere gedaan door middel van allerlei gegevens die de adviseur van u nodig heeft. Daarna stelt de adviseur het dossier samen wat bij een notaris getekend kan worden. De nieuwe bank zorgt dan weer voor het aflossen van de hypotheekschuld bij uw huidige bank. Eventuele verzekeringen kunnen worden opgezegd, worden gewijzigd, of worden afgekocht.

Boeterente

Dit wordt ook wel oversluitboete genoemd. De hoogte van deze boete hangt af van de hypotheekschuld en de resterende looptijd van de huidige renteperiode. Er ontstaat een boete omdat u contractbreuk pleegt met uw bank. De bank kan hier nadeel van hebben, vandaar dat u een boete moet betalen. Mocht de rente hoger zijn, dan volgt er geen boete omdat de bank dan geen nadeel ondervindt.

Hypotheekvormen

Bij het oversluiten van een nieuwe hypotheek kunt u kiezen uit een aantal verschillende vormen. De hypotheekadviseur kan u hierover altijd meer vertellen. De meest populaire vormen worden hieronder kort toegelicht.

  • Annuïteitenhypotheek

De hypotheekschuld wordt gedurende de looptijd afgelost. De maandlasten bestaan voor een groot deel uit hypotheekrente.

  • Lineaire hypotheek

De hypotheek wordt ook hierbij volledig afgelost. De maandlasten zijn in de eerste helft hoger dan in de annuïteitenhypotheek. De schuld wordt in gelijke delen afbetaald. 

  • Aflossingsvrije hypotheek
    Bij deze vorm wordt er niks afgelost op de hypotheekschuld, maar alleen rente betaalt. Dit gebeurt pas als u uw huis verkoopt. 

 

Publicatiedatum 21/09/2021