9.2 / 10 1836 reviews 

4 tips om jouw huis te verduurzamen

2 min. te lezen

Terug

We kunnen wel zeggen dat het een trend is om jouw huis te verduurzamen. En dat is niet voor niets, want het bespaart een boel geld én het is goed voor het milieu. De energiekosten gaan omlaag en jij houdt geld over in de portemonnee. Dat is natuurlijk een fijne win-winsituatie. Maar, hoe pak je dit aan? Hieronder praten we je bij.

  1. Installeer zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen zijn populair en dat begrijpen we volkomen. Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je met de opgewekte zonne-energie flink kan besparen. Ook al is het misschien op het eerste gezicht een flinke investering: dat geld is binnen tien jaar zeker terugverdiend. Daarnaast draag je met zonnepanelen ook nog een steentje bij aan het milieu, en daarom wordt zonne-energie ook wel groene stroom genoemd. 

  1. Kies voor een pelletkachel

Een pelletkachel is een soort open haard, maar dan de moderne variant. Je verbrandt bij een pelletkachel namelijk geen hout, maar pellets. Dat zijn kleine houtkorrels die een schonere verbranding hebben, meer warmte afgeven en minder fijnstof uitstoten dan een gewone open haard. Wanneer je kiest voor een pelletkachel wek je genoeg warmte op om jouw woonkamer te verwarmen. Dat betekent dat je minder snel de neiging hebt om een flinke draai aan de thermostaat te geven. Wel komt er alsnog wat fijnstof en CO2 vrij, wat kan worden gezien als een nadeel.

  1. Isoleer jouw huis

Er gaat veel warmte verloren als jij jouw huis niet goed isoleert. Wanneer je gaat isoleren is het belangrijk om te beginnen bij de muren; vooral de muren in de woonkamer zijn belangrijk. Hier wordt namelijk geleefd en is het belangrijk dat hier de warmte blijft hangen. Nadat de muren zijn geïsoleerd kun je aan de slag met de vloer en het dak. Een geïsoleerde vloer is vooral fijn met optrekkende kou, en dakisolatie voorkomt dat er te veel warmte weggaat. Warme lucht stijgt immers op.

  1. De puntjes op de i

Je hoeft niet per se grootse plannen te maken wanneer jij jouw huis wil verduurzamen. Je kunt ook kleine maatregelen treffen. Zo kun je jouw huis doorlopen en checken of er ergens tochtgaten zitten. Het verduurzamen van een huis begint immers bij het energieverlies te beperken. Breng daarom tochtstrips aan op de deuren, voorzie jouw ramen van voorzetramen en kies voor kunststof kozijnen. Wanneer je houten kozijnen hebt die in een prima staat zijn, hoef je deze niet per se te vervangen voor de kunststof variant.

Publicatiedatum 01/12/2021