9.2 / 10 1825 reviews 

5 tips voor het voorjaarsonderhoud van jouw tuin

2 min. te lezen

Terug

Bij de eerste zonnestralen in het voorjaar gaan we graag zo snel mogelijk naar buiten. Voordat je weer gezellig in je tuinset ploft, kan je tuin na de wintermaanden wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Maar wat komt er allemaal kijken bij het voorjaarsonderhoud van je tuin?

Weg met dat blad

Je tuin bladvrij maken is niet het leukste karweitje, maar het werkt wel mee aan de uitstraling van jouw tuin. Daarnaast maken de bladeren het lastig voor planten om aan daglicht en vocht te komen. Opruimen dus! Het verwijderen van bladeren doe je het makkelijkste met een hark, sneeuwschuiver (ja echt) of een bladblazer. Neem ook eens een kijkje in je dakgoot. Het blad dat zich hier verzamelt kan voor vervelende lekkages zorgen.

Strak en gezond gazonnetje

We willen natuurlijk allemaal een groen en strak gazon. Het voorjaar is dé periode om voor je gras te zorgen. De eerste stap richting een groen gazon is om het te verticuteren. Met behulp van een verticuteermachine verwijder je onkruid en mos. Na het verticuteren is het tijd om het gras te mesten en te zaaien. Het gras begint te groeien als de bodem een temperatuur tussen de 5 en 8 °C heeft. Het is daarom belangrijk om je gras in het voorjaar regelmatig te maaien. Hierdoor wordt het gestimuleerd om breder uit te groeien en krijgt onkruid geen kans. Door een grasmaaier met scherpe messen te gebruiken ben je verzekerd van een strak gazonnetje!

Maak je terras groen vrij

Weer genieten van een drankje op het terras? Voordat je jouw tuinset weer naar buiten haalt, is het verstandig om eerste de groene aanslag van de tuintegels te verwijderen. Dit doe je met een effectieve groene aanslag reiniger, groene zeep, een hogedrukreiniger of schoonmaakazijn. Kijk je er tegen op? Het schoonmaken van tuintegels gaat het beste op een droge, zonnige dag en als het een paar dagen daarvoor niet heeft geregend.

Snoeien

Tijdens het voorjaarsonderhoud wil je natuurlijk alle afgestorven bladeren en stengels van jouw vast planten snoeien. Let er wel op dat je dit bij de juiste planten doet! Klimrozen mogen bijvoorbeeld alleen uitgedund worden. Clematissen, rozenstruiken, heesters en kuipplanten mag je wel in het voorjaar helemaal terugsnoeien.

Nieuwe beplanting

Wil je graag wat nieuws in je plantenbakken of borders? Het voorjaar is een goede periode voor nieuwe beplanting. Ook in het late voorjaar is het mogelijk om je tuin te beplanten. Wacht wel met het planten van eenjarige planten tot de kans op nachtvorst helemaal is verdwenen. Dit is vaak halverwege mei.

Krijg je al lente kriebels? Ga lekker naar buiten bij de eerste zonnestralen in het voorjaar en start de voorjaarsschoonmaak. Zo weet je zeker dat je deze zomer heerlijk geniet van jouw groene gazonnetje, nieuwe (en oude) beplanting en een schoon terras!

Publicatiedatum