9.2 / 10 1533 reviews 

6 Tips voor de aanschaf van een straalkachel

3 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Heb je een moeilijk verwarmbare ruimte in je huis? Denk dan eens aan het aanschaffen van een straalkachel. Straalkachels krijgen ruimtes binnen no-time warm, zelfs wanneer de kamer minder goed geïsoleerd is. Daarnaast zorgt een straalkachel er ook voor dat je de centrale verwarming minder hoeft aan te zetten. Met een elektrische kachel bespaar je dan ook nog eens op de energierekening, zeker nu de gasprijzen zo hoog zijn. Wij zetten de belangrijkste tips voor de aanschaf van een straalkachel voor je op een rij.

Tip 1: Bepaal waar je de straalkachel voor wil gebruiken

Straalkachels zijn geschikt voor verschillende ruimtes: je kantoor, hobbykamer of een andere ruimte welke slecht geïsoleerd is en niet constant hoeft te worden verwarmd. Wist je dat er naast straalkachels voor binnen ook kachels voor buiten zijn? Ideaal voor onder een overkapping of voor op de camping. Bepaal van te voren dus goed of je de kachel voor binnen of buiten wil gebruiken. 

Tip 2: Let op het vermogen

Iedere straalkachel heeft een ander vermogen. Het vermogen van de kachel wordt uitgedrukt in watt of W. Met watt wordt het elektrische vermogen gemeten van een toestel. Wil je een krachtige straalkachel aanschaffen? Dan is een hoger wattage aan te raden want hoe groter het aantal watt, hoe krachtiger. Heb je een grote ruimte die je graag wil verwarmen? Kies dan ook een straalkachel met een hoger vermogen. Vergeet niet om de kachel op tijd uit te zetten; het energieverbruik kan behoorlijk oplopen.

Tip 3: Kies de juiste stroomaansluiting

De meeste straalkachels welke je zal tegenkomen werken op elektriciteit. De kachels die elektrisch zijn, zijn vaak voorzien van een stroomkabel van 240Volt. Natuurlijk kunnen hier ook wel eens afwijkingen in zitten. Controleer dus altijd voor de zekerheid of de stroomaansluiting de juiste is. Zo kom je thuis niet voor verrassingen te staan.

Tip 4: Let op de spat- of druipwaterdichtheid

Straalkachels zijn ook ideaal om te gebruiken in een badkamer. Met de straalkachel krijg je het snel aangenaam warm voordat je gaat douchen of in bad gaat. Waar je dan wel op moet letten is de spat- en druipwaterdichtheid. De waterdichtheid wordt aangegeven met een IP code. De code bestaat uit een getal tussen de 0 en de 9. Heeft de kachel een IP code 0? Dan is er geen bescherming tegen water. Met code 9 weet je zeker dat de kachel volledig vocht- en waterdicht is. Daarnaast is de juiste isolatieklasse, IP24 of IP65, van belang wanneer je de kachel in de badkamer wil gebruiken. 

Tip 5: Denk goed na over de plaats waar je de kachel wil neerzetten

Wanneer je een straalkachel of andere soort kachel wil aanschaffen is het belangrijk om goed na te denken over de staplaats. Je wil namelijk niet dat jonge kinderen of dieren bij de kachel kunnen. Kies daarom een plek in de ruimte waar ze moeilijk bij kunnen. Een straalkachel heeft namelijk een element welke heet wordt. 

Tip 6: Bedenk goed of je een gas of elektrische kachel wil

Een straalkachel is er niet alleen op elektrisch. Ook zijn er straalkachels welke op gas werken. Hier koppel je een gasfles met propaan/butaan mix aan vast. De gasfles moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet er een schroefkoppeling op aanwezig zijn van EN 417 7/16”. Een voordeel van de straalkachel op gas is dat deze uitermate geschikt is voor op de camping.

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een elektrische straalkachel omdat gas steeds duurder wordt. Met de aanschaf van elektrische kachels kan bespaard worden op de energierekening, al hangt het natuurlijk wel af van de actuele tarieven voor stroom en gas.

Tip 7: Laat je altijd goed informeren

Wanneer je een straalkachel wil kopen is het belangrijk om je goed te laten informeren. Samen met een specialist kan je bekijken welke straalkachel het beste bij je wensen past. 

Kies bij voorkeur voor een winkel met een ruim aanbod in klimaatbeheersingsproducten, zodat je zeker weet dat er een passend exemplaar voor jou verkrijgbaar is.

Publicatiedatum 30/08/2022