9.2 / 10 1836 reviews 

6x tips om jouw tuin gezellig te maken

3 min. te lezen

Terug

In de lente en zomer zijn we vaak te vinden in onze achtertuin. Vaak is het er in de avonden heerlijk vertoeven met een lekker fris briesje. Toch zijn deze avonden pas écht geslaagd wanneer je een uitnodigende tuin hebt. Een tuin die gezelligheid uitstraalt, waar je met vrienden en familie kunt relaxen. Ontbreekt dit juist in jouw tuin? Met de onderstaande tips helpen we je op weg.

  1. Flora en fauna

Een tuin met alleen maar tegels is misschien wel onderhoudsvriendelijk, maar dit straalt geen gezelligheid uit. Gelukkig is hiervoor een eenvoudige oplossing te bedenken, want zeg maar hallo tegen bloemen en planten! Vooral kleurrijke bloemen zorgen voor een sfeervolle tuin en je creëert hiermee ook letterlijk en figuurlijk leven in jouw tuin. Veel insecten zullen namelijk blij zijn met de planten die jij in jouw tuin hebt staan. Weet je niet goed waar je de planten neer moet zetten? Maak bijvoorbeeld een border of scharrel een aantal kleurrijke bloempotten op.

  1. Een zithoek

Een mooie tuinset mag natuurlijk niet ontbreken in jouw tuin. Dit kan namelijk jouw tuin omtoveren tot een sfeervol plekje. Met wat extra kussens en een plaid heb jij binnen een mum van tijd al wat meer gezelligheid gecreëerd. Een must is dat deze zithoek wel comfortabel zit, vooral wanneer je vaak vrienden en familie uitnodigt en hier de avond doorbrengt tot in de laatste uurtjes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de tuinmeubelen van Kees Smit. Hier is het aanbod enorm: van stijlvolle tuinsets en loungesets tot aangename tuinstoelen en tuinbanken.

  1. Verlichting

Een tuin kun je gezellig maken met verlichting, en dan vooral wanneer je er vaak in de avonduren te vinden bent. Je kunt kiezen voor kleine lampen die verschillende plekken verlichten. Ook kan een lichtsnoer voor het sfeervolle effect zorgen. Deze kun je bijvoorbeeld onder de overkapping hangen, in de bomen of aan de schutting. Bij tuinverlichting is het handig wanneer je deze lampjes kunt dimmen: je wil natuurlijk niet dat jouw tuin té fel wordt verlicht. 

  1. Vuur

Om voort te borduren op het vorige punt, kun je met vuur ook verlichting geven aan jouw tuin. Neem bijvoorbeeld een vuurtafel, die een en al gezelligheid uitstraalt. Bovendien zorgt dit voor een lekker warm en behaaglijk plekje waar jij met jouw gasten kunt vertoeven, terwijl de kids hun marshmallows staan te roosteren. En zeg nou zelf: niets klinkt gezelliger dan het knisperende geluid van een vuurkorf, toch? 

Naast de vuurkorf kun jij jouw tuin opfleuren met een aantal fakkels. Zet deze bijvoorbeeld op een rij in de border voor een gezellig effect. Ook Zweedse fakkels zijn echte blikvangers in jouw tuin. Als je het niet te bont wil maken met vuur, kun je ook een dienblad vullen met een aantal kaarsen.

  1. Verticaal tuinieren

Wist je dat verticaal tuinieren tegenwoordig helemaal hip is? Verticaal tuinieren is eigenlijk heel simpel: hang bijvoorbeeld allemaal planten voor een muur, of gebruik een wandplank om hier jouw planten in op te hangen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld een kale wand opfleuren. Bovendien zorgen verschillende hoogtes in de tuin voor het speelse effect én het is natuurlijk een grote eyecatcher. Ook wanneer je niet veel ruimte achter het huis hebt is een verticale tuin een ideale oplossing om toch nog veel groen in huis te hebben. 

  1. Buitenkeuken

Ben jij aanwezig bij elke buurtbarbecue, en nodig jij de buren ook geregeld uit voor een etentje bij jou? Dan mag natuurlijk een buitenkeuken in jouw tuin geen overbodige luxe zijn! Naast dat buiten koken en eten praktisch is – je hebt het gesmeer niet in huis – zorgt het ook voor veel gezelligheid. Dek vervolgens de tafel voor jouw gasten en het tafelen kan beginnen!

 

Publicatiedatum 03/12/2021