9.2 / 10 1836 reviews 

Aan de slag met het lichtplan van je woonkamer

2 min. te lezen

Terug

Ben je niet meer tevreden over de uitstraling van de woonkamer? Heb je het gevoel dat de sfeer hier zeker in de avond verbeterd kan worden? Kijk nog eens kritisch naar het lichtplan dat je eerder voor deze ruimte maakte. Kleine aanpassingen aan het lichtplan kunnen ruimtes in huis een hele andere, sfeervolle uitstraling geven. Kies je voor een staande lampen woonkamer met uitsluitend vloerlampen, dan wordt het licht niet voldoende door de ruimte verspreidt in de avond. Andersom zijn enkel plafondlampen al snel te fel; je wilt in de avond een sfeervolle setting creëren met een lage lichtintensiteit. Daar waar je de dag juist begint met een hoge lichtintensiteit. In dit artikel lees je meer over hetgeen om rekening mee te houden bij nieuwe verlichting kopen voor jouw woonkamer.

Verschillende vormen van verlichting in huis 
Bij het samenstellen van het lichtplan voor de kamers in huis is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten verlichting die je hierbij kunt gebruiken. Het lichtplan wordt normaliter opgebouwd met basisverlichting, functionele verlichting en accentverlichting. Daar kan losse sfeerverlichting aan toe worden gevoegd. Overweeg bij het samenstellen van de verlichting slimme lampen te gebruiken. Je verbindt deze met een app op je telefoon, om de lampen vanuit diezelfde app te kunnen bedienen. Niet alleen schakel je deze in en uit, ook kun je de lampen dimmen. Ideaal voor in de avond! 

Start met voldoende basisverlichting in de woonkamer 
De basisverlichting stelt je in staat om de ruimte volledig te verlichten. Dit gebeurt op gelijkmatige wijze. Kies voor een combinatie van een plafondlamp, een vloerlamp en een lamp aan de wand. In plaats van een lamp aan de wand zou je ook een kleiner model vloerlamp op een dressoir of televisiemeubel kunnen plaatsen. 

Vervolgens voeg je de functionele verlichting toe. Denk hierbij aan een lichtje op de bijzettafel naast de bank, zodat je altijd voldoende licht hebt om een boek te kunnen lezen of puzzel te kunnen maken. 

Accent- en sfeerverlichting toevoegen 
Tot slot kies je de accentverlichting uit, waarbij je kunt denken aan een led spot in het plafond om een schilderij aan de muur uit te lichten. Of denk aan een kleine lamp in een vintage buffetkast tussen de woonkamer en keuken. Combineer deze accentverlichting met sfeerverlichting. Een stoere vloerlamp met een warme kleur licht is er een voorbeeld van. Ook lampen met amberkleurig glas als lampenkap zijn populair momenteel. 

 

Publicatiedatum 20/12/2023