9.2 / 10 1806 reviews 

Aan de slag met het opknappen van de slaapkamer

2 min. te lezen

Terug

Raak je langzamerhand uitgekeken op het bestaande interieur van de slaapkamer? Een renovatie van de slaapkamer hoeft niet veel te kosten, wanneer je bijvoorbeeld enkel kiest voor nieuwe kledingkasten. Kledingkasten zijn dermate groot, dat ze bepalend zijn voor de uitstraling van een slaapkamer. Naast een kledingkast heeft ook het bed hier een grote invloed op. Mocht je meer tijd en budget hebben, dan zou je het vervangen van dergelijke meubels kunnen combineren met het behangen of opnieuw verven van de wand. Kies je voor een fotobehang, een behang met een reliëf of een neutrale kleur? Ook leuk: een paneel met houten latten achter het bed. Je ziet dit steeds vaker in interieurs terugkomen. In dit artikel lees je meer over het aanpakken van de slaapkamer.  

Start met het uittekenen van een plattegrond

Om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden die een slaapkamer je qua ruimte biedt, loont het om een plattegrond van deze kamer uit te tekenen. Kijk je straks naar de boxsprings van 160x200 cm, of ga je voor een groter model van 180x200 cm? Let hierbij ook op de hoogte van de ruimte, daar dit bepalend is voor het type kledingkast wat je er plaatst. Het liefst benut je de ruimte zeker in de hoogte zo goed mogelijk, daar de ruimte op de kast vaak uitsluitend een verzamelplek voor stof is.  

Lichtplan maken voor de slaapkamer 

Bij het indelen van de slaapkamer op basis van de uitgewerkte plattegrond is het zaak om direct na te denken over de verlichting in deze ruimte. Kies je voor een hanglamp aan het plafond, centraal in de ruimte? Ga je wellicht voor twee nachtkastjes aan weerszijden van je boxspring, met daarop een leuke tafellamp? Een derde optie is het gebruik van wandlampen, welke je achter het bed aan de muur bevestigt. Onderdeel van het lichtplan kan verlichting voor de kledingkasten zijn. Je kunt deze verlichting in het dak van de kledingkasten monteren, maar bijvoorbeeld ook aan de buitenzijde. Denk in dat laatste geval aan de led lampjes die op de kledingkast vastgemaakt worden aan de voorzijde.  

Kies de stijl voor het interieur in je slaapkamer 

Nadat je bepaald hebt welke elementen je aan het interieur van de slaapkamer toe wilt voegen, is het zaak om uit de verschillende interieurstijlen te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor een landelijk ingerichte slaapkamer? Krijgt een slaapkamer met een hotel chic interieur je voorkeur? Doe inspiratie op via platforms als Pinterest en Instagram. Ook kun je kijken naar de online blogs, waarop andere huishoudens het interieur van hun kamers met je delen. Het geeft een goed beeld van de verschillende mogelijkheden die je hebt en de wijze waarop de combinatie van kleuren en materialen uitpakt.

Publicatiedatum 31/05/2023