9.2 / 10 1836 reviews 

Aandachtspunten bij de aanschaf of huur van een duurzame woning

3 min. te lezen

Terug

Het kopen of huren van een nieuwe woning is ontzettend spannend en kan op momenten zelfs een tikkeltje overweldigend zijn. Je koopt of huurt een huis immers voor heel wat jaren dus je wil er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Daarnaast is het een behoorlijke investering waarvan je zeker wil zijn dat het de juiste is. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg (aankoop)makelaars die je kunnen helpen en adviseren bij het maken van de juiste keuze. Maar wat nou als je specifiek op zoek bent naar een duurzame woning? Wij geven je een aantal tips waar je op kunt letten bij de aanschaf of huur van een duurzame woning.

Waarom een duurzame woning kopen?

De begrippen verduurzamen en duurzaam leven vliegen ons om de oren. Het is ontzettend belangrijk dat we ons bewust zijn wat voor impact ons bestaan op het milieu heeft. Door een duurzame woning aan te schaffen draag jij jouw steentje bij. Een duurzaam huis verspilt namelijk minder energie en is beter geïsoleerd. Dat is ook nog eens een fijne kostenbesparing met de huidige energietarieven. Wanneer jij een duurzame woning gaat kopen of huren is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. 

Hoe is het huis geïsoleerd?

Wanneer een huis goed geïsoleerd is zorgt dit automatisch voor een duurzame woning. Hoe beter jouw toekomstige woning geïsoleerd is, hoe minder energie er kan ontsnappen. Sommige isolatiemogelijkheden kun je gemakkelijk zien met het blote oog zoals dubbelglas. Maar er is ook onzichtbare isolatie. Denk aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie of badkamer isolatie. Informeer dus ten alle tijden naar de zichtbare én niet zichtbare isolatie van een woning.

Controleer het energielabel

Ieder huis heeft een eigen energielabel. Bij de verkoop van een woning moet de eigenaar het energielabel kunnen tonen aan een potentiële koper of huurder. Op deze manier kun je heel eenvoudig zien hoe duurzaam een woning is. Energielabel A++++ is het meest zuinig en energielabel G is het minst zuinig. De energielabels A++++ tot en met B worden gezien als groene labels. Wanneer je een woning koopt of huurt met een van deze labels dan kun je ervanuit gaan dat het een duurzame woning betreft. Dit kan jou op de lange termijn een behoorlijke kostenbesparing opleveren.

Let op de bouwjaar van de woning

In de meeste gevallen geldt; hoe nieuwer het huis, hoe duurzamer. Dit komt omdat de duurzaamheidsrichtlijnen voor het bouwen van nieuwe huizen elk jaar strenger worden. Een nieuw huis moet simpelweg aan andere regels voldoen dan een oudere woning.

Check de cv-ketel en de verwarming

Wist je dat het allergrootste gedeelte van jouw energierekening gaat naar het verwarmen van de woning? Het is daarom ontzettend belangrijk om te kijken naar de manier waarop een woning verwarmt wordt. Dit kan zijn door centrale verwarming, met een warmtepomp of misschien wel middels stadsverwarming. Daarnaast is het belangrijk om te weten of er vloerverwarming ligt of dat er radiatoren in huis hangen. Allemaal zaken waar je goed op moet letten bij de aanschaf of huur van een duurzame woning. Hangt er een oude CV ketel in de woning? Dan is het belangrijk om dit mee te nemen in jouw beslissing. Het vervangen van de huidige CV ketel voor een duurzamer model of misschien wel voor een warmtepomp kan een flinke kostenbesparing opleveren, maar is niet in elke woning mogelijk.

Kijk naar de mogelijkheden

Naast de duurzame aspecten die een woning al bezit is het altijd belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden. Is de stand van het dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? Kan een CV ketel vervangen worden door een warmtepomp? Kijk dus niet alleen naar aspecten die een woning al bezit, maar kijk ook naar de mogelijkheden.

Vraag naar het huidige gas- en energieverbruik

Het huidige gas en energieverbruik kan jou ontzettend veel vertellen over de duurzaamheid van een woning. Informeer naar het huidige verbruik en vergeet hierbij niet te vragen welke ruimtes er verwarmd worden. Wordt de hele woning verwarmd of wordt alleen beneden verwarmd. Dat kan namelijk een heel ander beeld opleveren.

Kijk of je recht hebt op eventuele subsidies

Wanneer je kijkt naar de mogelijkheden om eventuele verduurzamingen aan te brengen aan een woning. Is het ook belangrijk om te kijken naar eventuele beschikbare subsidies. De overheid en gemeenten stellen nog altijd verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van een woning. Dit kan jou dus een flinke kostenbesparing opleveren.

Ook de tuin is een belangrijk onderdeel van duurzaam wonen

De tuin wordt vaak vergeten wanneer het gaat om de aanschaf van een duurzame woning. Toch heeft de tuin zeker invloed op de duurzaamheid van een woning. Kijk naar de inrichting van de tuin; bestaat deze uit groen of voornamelijk uit steen? Is er een regenton of regenpijp die losgekoppeld van het riool is aanwezig? Een duurzame tuin draagt bij aan een duurzame woning.

Het kopen of huren van een duurzame woning kan jou op de lange termijn een flinke kostenbesparing opleveren en is natuurlijk een stuk beter voor het milieu.

Publicatiedatum 17/02/2023