9.2 / 10 1816 reviews 

Alarmknop voor ouderen en kwetsbaren, hoe werkt het?

2 min. te lezen

Terug

Ouder worden komt niet zonder gebreken. We hebben het beste voor met onze ouders, maar kunnen niet elke minuut bij ze zijn. Om ze met een zeker gevoel zelfstandig te laten wonen en de beste zorg te bieden is een alarm horloge een goede oplossing. Met een draagbaar alarm kunnen ouderen alarm slaan wanneer er sprake is van een noodgeval.

Wat is een alarm horloge?

Een alarm horloge voor ouderen is een soort armband dat een combinatie geeft van comfort en veiligheid. Doordat het een horloge is draag je hem overal met je mee. Zo kun je in geval van nood eenvoudig en snel alarm slaan, ook als je even naar de badkamer gelopen bent. Het alarm horloge heeft een grote noodknop en een ingebouwde valsensor die een automatische melding maakt als je ten val komt. 

Hoe werkt het ouderen alarm?

Wanneer de alarm knop wordt ingedrukt, of de valdetectie wordt geactiveerd, zal het alarm een verbinding maken met uw contactpersoon of de meldkamer. De armband fungeert dan als een telefoon waarbij u tegen de hulpverleners kunt praten. Zo kunt u vertellen wat er aan de hand is en kan er actie ondernomen worden waar nodig. Dankzij het ingebouwde GPS-systeem weet de meldkamer ook waar u zich bevindt en kan dit doorgeven aan uw contactpersonen. Zo kunt u met een gerust hart buiten een rondje gaan lopen. Het ingebouwde GPS is ook handig als je als oudere wat dementerend bent of weleens wilt verdwalen. Dankzij de huidige locatie is dan makkelijk te achterhalen waar u bent.

De voordelen van een senioren alarm

Het pols armband is overal mee naartoe te nemen, ook naar het buitenland. De alarm armband werkt volledig autonoom en bevat een oplaadbare accu. De accu werkt zo’n 72 uur, afhankelijk van de hoeveelheid bewegingen er zijn. Wanneer je een tijdje stil zit op bijvoorbeeld een stoel gaat het horloge in slaapstand waardoor de batterij energie bespaart. Wanneer je de armband voor de eerste keer gebruikt is het goed om het alarm even te testen zodat je zeker weet dat als er nood aan de man is er ook daadwerkelijk hulp komt. Het beste moment om het apparaat op te laden is tijdens het slapen. Leg de armband op het nachtkastje naast het bed zodat je er makkelijk bij kunt mocht er iets aan de hand zijn en hij tegelijkertijd de volgende dag weer volledig is opgeladen.

Vergoeding alarm ouderen

Een alarm ouderen kan mogelijk vergoed worden door een zorgverzekeraar. Als er medische redenen zijn voor een alarm horloge dan wordt mogelijk een deel van de kosten vergoed. Wel alleen voor de apparatuur. De kosten voor de meldkamer moet je zelf betalen. Het kan wel zijn dat je hiervoor een verwijzing van de (huis)arts of verpleegkundige nodig hebt.

Als je alleen bent en niet meer zo goed ter been, draagt een alarmknop eraan bij om zelfstandig te blijven!

 

Publicatiedatum 14/11/2023