9.2 / 10 1836 reviews 

Alles wat je moet weten over keramische terrastegels

2 min. te lezen

Terug

Als het gaat om buitenbestrating zie je dat met steeds vaker kiest voor een keramische terrastegels. Naast dat het hele mooie en duurzame terrastegels zijn, hebben ze ook nog een heleboel andere voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld betontegels. Wil jij meer weten over keramische terrastegels, lees dan snel verder.

Wat zijn keramische terrastegels?
Deze tegel is inmiddels ontzettend populair voor buiten maar wat zijn keramische terrastegels nu eigenlijk? Deze tegels worden gemaakt van keramiek, dit is een verzamelnaam voor steen, klei en porselein. Een keramische terrastegel wordt gemaakt van klei en leem en deze wordt vervolgens op hoge temperatuur gebakken en dat zorgt dat ze keihard worden. Doordat ze zo hard zijn kunnen ze tegen een stootje en nemen ze weinig vocht op dat ontzettend veel voordelen heeft. 

Een keramische tegel heb je ook voor in huis, let er wel op dat deze tegel niet geschikt is voor buiten. Andersom kan het wel, een buitentegel kun je namelijk prima in in huis gebruiken.

De belangrijkste voordelen van keramische terrastegels
De populariteit van deze terrastegel is uiteraard niet voor niks, ze hebben namelijk ontzettend veel voordelen om te gebruiken voor je tuin. Zo zijn de tegels kleur- en slijtvast, dat maakt het een duurzame keuze. Daarnaast is het fijn dat de tegel nagenoeg geen water opneemt, hierdoor kan er geen vocht in de tegel trekken waardoor er niet snel vlekken ontstaan. Heb je genoeg van groene aanslag op je huidige buitentegels, neem dan keramische terrastegels want hier kunnen geen algen op groeien. De tegels zijn ook vrij licht en dat maakt dat ze qua gewicht makkelijk te leggen zijn. Veel keramische terrastegels worden gelegd en vervolgens wordt er met voegmortel de naden opgevuld. Deze voegmortel, dat bestaat uit zeer fijn inveegzand, zorgt ervoor dat onkruid bijna geen kans krijgt.

Ook een groot voordeel is dat er ontzettend veel keuze is, je kunt keramische terrastegels in allerlei formaten en kleuren krijgen. Bij Totaaltegel hebben ze bijvoorbeeld een zeer groot assortiment, van buitentegels met een betonlook tot aan een houtlook voor een meer natuurlijke uitstraling. 

De nadelen van keramische terrastegels
Een keramische terrastegel heeft ondanks de vele voordelen toch ook een aantal nadelen. Ook al kan er nauwelijks onkruid groeien tussen de voegen, het is nog wel gevoelig voor groene aanslag en dit heeft dus een klein beetje onderhoud nodig. Een keramische tegel is ook wat moeilijker te leggen dan bijvoorbeeld een betontegel, dit heeft ook onder andere te maken met de ondergrond die nodig is. En mocht er toch een tegel kapot gaan dan is het vrij lastig om dit te vervangen.

De juiste ondergrond voor keramische terrastegels
Een keramische terrastegel, afhankelijk van welke je kiest, heeft een bepaalde ondergrond nodig. De tegels zijn niet heel eenvoudig te leggen en het is vooral belangrijk om de juiste ondergrond te kiezen. Heb je namelijk een verkeerde ondergrond dan kan er bijvoorbeeld vocht onder de tegels ontstaan, bij vorst kan dit problemen geven en het kan er zelfs voor zorgen dat er scheuren ontstaan. 

Een ondergrond die geschikt is voor keramische terrastegels bestaat vaak uit een flinke laag zand met daarbovenop drainagemortel, dit is een fijn beton en zorgt voor een goede en stevige ondergrond. De tegels worden vervolgens gelijmd op een nog natte ondergrond met een zogenaamde hechtmortel. Tegenwoordig zijn er ook keramische terrastegels met een betonnen onderlaag, het voordeel hiervan is dat ze op een normale zandbed gelegd kunnen worden. Een nadeel is dat deze tegels wel een stukje duurder zijn maar ze zijn wel makkelijker zelf te leggen. 

Zoals je hebt kunnen lezen heeft een keramische terrastegel allerlei voordelen en is het een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke en duurzame buitentegel.

Publicatiedatum 12/05/2023