9.2 / 10 1860 reviews 

Budgetteren kun je leren

2 min. te lezen

Terug

Een huis kopen of huren? Kansen pakken op de woningmarkt? Het is onder meer afhankelijk van je wat je aan inkomsten en uitgaven hebt. Doe je dat bewust en goed, dan is er veel meer mogelijk. 

Het is de wens van veel jonge mensen; een huis voor zichzelf. Geld kun je echter maar één keer uitgeven, en als het gaat om het kopen van een woning dan komen de meesten van hen van een koude kermis thuis. Hoge prijzen, stijgende rentes en overbieden is meer regel dan uitzondering. 

Voor veel jonge mensen is het niet of nauwelijks te doen. Dus blijven velen van hen zitten waar ze zitten of kiezen voor een iets groter, comfortabeler of praktischer huurwoning. En eigenlijk is dat zo gek nog niet. Je bent een stuk vrijer en je hebt geen schulden. Want dat is toch wat een hypotheek is. 

Heel veel mensen huren een huis

Cijfers gepubliceerd in 2020 laten zien hoeveel mensen huren en hoeveel mensen in een koophuis wonen. Begin 2019 was 57,4 procent van alle woningen in Nederland in eigen bezit, terwijl 42,2 procent een huurwoning was. Met andere woorden, ook al gaat het in de media heel vaak over het kopen van een huis, nog heel veel mensen huren. 

Als dat een beetje meezit, en je hoeft niet per se een duur huis te kopen, blijkt er ruimte in het budget en kun je de woning luxueuzer inrichten of eindelijk die echte Valentino handtas aanschaffen. Wel zo plezierig. Volgens het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, kunnen veel mensen echter maar moeilijk rondkomen. Het gaat hier om 38 procent van de huishoudens. En dat is gewoonweg omdat ofwel de inkomsten te laag zijn ofwel omdat mensen niet weten waar ze hun geld aan uitgeven. Eigenlijk komt het er altijd op neer dat er meer uitgegeven wordt dan eigenlijk goed past bij het budget dat ze ter beschikking hebben. 

Attendeer niet op koopwoningen maar op budgetteren

Met andere woorden; het zou beter zijn om mensen niet constant te attenderen op de prijzen van koopwoningen, maar te attenderen op een betere manier van met geld omgaan, op budgetteren. Een kasboek bijhouden voor de dagelijkse uitgaven is al een goed begin. Daarnaast is het maken van een begroting een goed idee. Zo blijven de inkomsten en uitgaven al beter in balans en het helpt het bij het maken van keuzes. Liever die Shabbies tas dan een dagje Efteling? Dat geeft snel duidelijkheid. Zonder begroting zijn mensen eerder geneigd het allebei te doen en juist dat kan voor een tekort op de rekening zorgen. 

Die tote bag vol boodschappen kun je je permitteren

Als je weet wat er maandelijks te besteden is nadat alle kosten zoals de huur en de verzekeringen zijn betaald, leven veel mensen een stuk relaxter. Dan maak je je geen grote zorgen als je een tote bag vol boodschappen mee naar huis sjouwt omdat je uitgebreid wilt gaan koken voor je vrienden. Je weet immers dat je je dat deze keer prima kunt permitteren omdat je andere uitgaven die maand achterwege hebt gelaten. 

Een en ander is natuurlijk afhankelijk van je inkomen. De een moet nu eenmaal meer nadenken bij het uitgeven van geld dan de ander. Maar zelfs als je wat ruimer in je jas zit, is bewust omgaan met geld aan te raden. Als zich kansen op de woningmarkt voordoen kun je ze alleen maar pakken als je daar de middelen voor hebt. Of je nou een huis wilt kopen of liever kiest voor een huurwoning.

Publicatiedatum 19/05/2022