9.2 / 10 1808 reviews 

Comfort in je keuken: 5 onmisbare tips

3 min. te lezen

Terug

Onze keuken is steeds vaker het verlengstuk van de woonruimte. Dat is niet zo vreemd: in de keuken koken we niet alleen; het is een plek om samen te eten, samen te kletsen, lekker te borrelen of om even nog wat werk af te maken.

Daarom is het des te prettiger om je keuken daadwerkelijk in te richten als een comfortabele plek om te koken, te eten en te zijn. Denk aan goede pannen kiezen en het aanschaffen van écht comfortabele zitplekken. In dit artikel lees je meer tips voor het verhogen van het comfort in je keuken.

1. Voldoende werkruimte in je keuken

Hebben we het over een comfortabele keuken dan hebben we het onder andere over een ruime plek waar je op je gemak kunt kokkerellen en de lekkerste maaltijden in kunt bereiden. Daarvoor heb je genoeg werkruimte nodig met voldoende werkblad om eten klaar te maken. Let hierbij op de hoogte van je werkblad. Standaard is zo'n blad 90 centimeter hoog, maar het hangt natuurlijk van de persoon af of dat een goede hoogte is.

Je kunt dit meten door voor je werkblad te staan met je armen in een hoek van 90 graden. Is de afstand tussen je onderarmen en het werkblad groter dan 12 tot 15 centimeter dan moet je een werkblad op maat maken om comfortabel te koken. Heb je een kleine keuken en heb je meer aanrecht nodig voor het bereiden van je eten? Kies dan voor een dieper werkblad of een uitschuifbaar aanrecht.

2. Goede pannen kiezen in je woning voor beter koken

Natuurlijk heeft comfort in de keuken ook te maken met hoe fijn en efficiënt je kunt koken. Kook en bak je nog met oude pannen en/of merk je dat je eten soms aanbakt in de pan? Dan is het tijd voor nieuwe pannen! Ga altijd voor goede pannen kiezen, zodat je de lekkerste gerechten kunt bereiden zonder al te veel gedoe.

Nu vraag je je misschien af wat goede pannen zijn. Simpel: dat zijn pannen die jaren mee kunnen gaan én waar je verschillende soorten eten in kunt bereiden. Denk aan gietijzeren pannen, maar ook aan goede pannen voor inductie of pannen van geanodiseerd aluminium. Investeer liever in iets duurdere maar écht goede pannen dan in goedkope pannen.

3. Slimme snufjes voor meer comfort in keuken

Wat ook heel goed past in de moderne keuken is smart home apparatuur. Uit onderzoek van CBS blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders gebruik maakt van dergelijke slimme apparaten om hun dagelijks leven comfortabeler te maken. Ook in de keuken is er van alles mogelijk op het gebied van smart home. Denk alleen al aan slimme verlichting die je vanaf een afstand kunt besturen.

Ook zijn er allerlei smart home apparaten die je in de keuken kunt gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slimme koelkast waarmee je op afstand, bijvoorbeeld in de supermarkt, kunt zien wat je nog in de koelkast hebt liggen? Of van een slimme afwasmachine die je met behulp van app bediening kunt besturen? Er zijn talloze mogelijkheden met smart home om zo het comfort in je keuken te verhogen.

4. Comfortabele eetstoelen en/of zitjes in de keuken

Meer comfort in de keuken betekent ook betere zitplekken waar je uren kunt kletsen of even kunt werken. Investeer daarom in comfortabele eetstoelen en/of andere zitjes in je keuken. Kijk hierbij niet alleen naar wat trendy is of wat je momenteel veel ziet in het interieur, maar vooral naar je eigen wensen én betrek comfort daarbij. In andere woorden: kijk echt goed naar hoe dit soort stoelen zitten.

Juist omdat we steeds vaker vanuit huis werken of even aan de keukentafel nog iets afmaken voor werk is het belangrijk om over goede, ergonomisch verantwoorde stoelen te beschikken. Daarmee voorkom je nek- en rugklachten. Sinds de pandemie is er gelukkig steeds meer aanbod op het gebied van ergonomische stoelen dus verdiep je hier goed in.

5. Luxe keukenapparatuur in je keuken

Naast goede pannen kiezen mogen luxe keukenapparaten natuurlijk niet ontbreken in een comfortabele keuken. Want: wat zorgt nou voor nóg meer comfort dan een paar luxe en nieuwe keukenapparaten? Die zijn, net als goede pannen, onmisbaar in een moderne keuken. Er is van alles mogelijk op het gebied van luxe keukenapparatuur.

Zo kun je met een airfryer van alles klaarmaken en zien we het steeds vaker dat mensen beschikken over een luxe koffiezetapparaat met bonen en andere functies. Ook andere apparaten zoals een keukenmachine en een sapjesblender mogen gebruikt én gezien worden. Ze hoeven niet meer opgeborgen in keukenkastjes te liggen, want ze zien er steeds vaker stijlvol uit.

Publicatiedatum 20/02/2023