9.2 / 10 1824 reviews 

Comfortabelere woning en minder kosten

2 min. te lezen

Terug

Nu de energieprijzen zo snel stijgen, en met name de kosten voor het verwarmen van onze huizen de pan uitrijzen, is de noodzaak van besparen op de stookkosten voor iedereen duidelijk voelbaar. Niet alleen de kosten ook het comfort van een woning verbeteren is een belangrijke reden om te kijken naar de mogelijkheden voor betere isolatie. En uiteraard is het milieu, het opraken van fossiele brandstoffen en de noodzakelijke vermindering van de uitstoot van CO2 op zich al reden genoeg om woningen te verduurzamen. 

Het verduurzamen van woningen kan op vele manieren. Het kan best lastig zijn om erachter te komen welke maatregelen het meest efficiënt zijn en zich het snelst terugverdienen. Afhankelijk van de leeftijd en de bouw van een woning zijn niet alle maatregelen even passend of makkelijk toe te passen. Verschillende gemeenten en energiebedrijven hebben energiecoaches in dienst die vrijblijvend kunnen adviseren over de meest passende maatregelen. Met speciale camera’s kunnen zij bijvoorbeeld gemakkelijk in beeld brengen waar de meeste warmte uit een huis ontsnapt. 

Energielabel

Op de woningmarkt is het energielabel van een huis een steeds belangrijker factor bij de bepaling van de waarde van een gebouw. Zonnepanelen en groene stroom lijken heel duurzaam, maar ze verbloemen eigenlijk de noodzaak om zuiniger om te gaan met energie. Ook doen ze weinig voor het comfort in huis. Om echt meters te maken in de energietransitie moeten we zeker inzetten op het duurzaam opwekken van energie, maar we ontkomen er niet aan ook onze huizen beter te isoleren. 

Goede isolatie van vloeren, muren en ramen leveren veel winst op. In geld, maar ook in wooncomfort. Niet alleen is een goed geïsoleerd huis in de winter makkelijker warm te stoken. In de zomer blijft het binnen ook koeler. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor de isolatie van woningen. Vaak moeten daarbij meerdere maatregelen gecombineerd worden. 

Het aanbrengen van nieuwer, beter isolerend glas in nieuwere beter isolerende kozijnen is een goede manier om een huis te verduurzamen. Kunststof kozijnen isoleren beter dan houten of aluminium kozijnen. De binnenkant van een kunststof kozijn is opgebouwd uit verschillende kamertjes waarbinnen lucht wordt vastgehouden. De ontwikkelingen op het gebied van isolatie staan niet stil en ook kunststof kozijnen worden steeds beter isolerend. Kunststof kozijnen bieden ook een goede beveiliging tegen inbraak en er is steeds meer variatie mogelijk in afwerking, maten en kleuren. 

Kunststof kozijnen zijn ook een duurzame keus omdat er minder hout hoeft te worden gekapt voor het maken van kozijnen als we overstappen op kunststof. Het grootste voordeel is het minimale onderhoud dat kunststof kozijnen nodig hebben. Ze moeten eigenlijk alleen afgestoft worden. Houten kozijnen moeten iedere paar jaar geschilderd worden wat op zichzelf al belastend is voor het milieu en veel kosten met zich meebrengt. Bij echt goed onderhoud kunnen houten kozijnen lang meegaan, maar ze zijn een stuk kwetsbaarder dan kunststof. Tenslotte wordt ook de productie van kunststof kozijnen steeds duurzamer, zo wordt er bijvoorbeeld steeds vaker gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. 

Bekijk ook op welke subsidies je recht hebt bij kozijnen.

Publicatiedatum 10/12/2021