9.2 / 10 1836 reviews 

De belangrijkste verschillen tussen een variabel en dynamisch energiecontract

2 min. te lezen

Terug

Waar we tot jaren geleden vrijwel allemaal kozen voor een vast energiecontract, zien we dat dit de laatste jaren enorm is veranderd. Zo zien we bijvoorbeeld dat er steeds meer mensen kiezen voor variabel of dynamisch en dat is natuurlijk niet voor niets. Toch blijkt dat er regelmatig wat verwarring heerst als het gaat om de verschillen tussen deze beide. Hoewel ze in de basis bijna hetzelfde zijn, zijn er wel degelijk verschillen die ervoor zorgen dat het verstandiger kan zijn om in bepaalde gevallen te kiezen voor variabel en in het andere geval voor dynamisch. Hoe dit precies werkt, welke voordelen het heeft en waar je op moet letten, vertellen we je nu.

Variabel energiecontract

Een variabel energiecontract houdt in dat de energieprijzen gedurende de looptijd van het contract kunnen fluctueren. Dit betekent dat je maandelijkse energierekening kan veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden. Als de energieprijzen stijgen, zal ook jouw rekening hoger uitvallen. Aan de andere kant, als de energieprijzen dalen, kun je profiteren van lagere tarieven. Nu zal je in de praktijk een vast voorschot betalen, maar het kan dus wel zijn dat je de ene maand in verhouding meer kwijt bent dan de andere maand. Wil je liever zekerheid, dan is de keuze voor vaste energiecontracten een veel betere keuze. Natuurlijk profiteer je dan niet van een prijsdaling, maar heb je ook geen last van een stijging in prijs per kuub gas of kWh stroom.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract werkt volgens een vast tarief gedurende een bepaalde periode. In tegenstelling tot een variabel contract, blijven de tarieven ongewijzigd gedurende de looptijd van het contract. Dit betekent dat je elk jaar dezelfde energieprijs betaalt, ongeacht eventuele prijsstijgingen op de markt. Dit heeft natuurlijk ontzettend veel voordelen, maar kent ook een aantal nadelen. Kijken we naar de voordelen, dan heb je veel meer zekerheid. Met dit contract betaal je namelijk iedere maand hetzelfde bedrag en weet je dus ook precies waar je aan toe bent. In de basis ligt dit type contract dus het dichtst bij een vast contract. Niet voor niets dat een dynamisch energiecontract ontzettend populair is.

Keuze tussen variabel en dynamisch energiecontract

De keuze tussen een variabel en een dynamisch energiecontract is ontzettend persoonlijk. Logisch ook, want iedereen heeft andere wensen en ook een ander budget. Als je de voorkeur geeft aan flexibiliteit en bereid bent om op korte termijn prijsschommelingen te accepteren, dan kan een variabel contract geschikt zijn. Aan de andere kant, als je verzekerd wilt zijn van stabiele energiekosten en geen zorgen wilt maken over prijsstijgingen, dan is een dynamisch contract de beste optie voor jou. Het is met name belangrijk om in beide gevallen goed naar de voorwaarden te kijken, zodat je op basis daarvan de juiste keuze kunt maken. Kijk bijvoorbeeld goed naar eventuele extra kosten, maar ook de duur van het contract. Mocht je twijfelen, dan is het verstandig om iemand anders met je mee te laten kijken en ook denken, zodat je uiteindelijk wel een beslissing maakt die past.

 

Publicatiedatum 26/02/2024