9.2 / 10 1836 reviews 

De beste manier om je huis (en jezelf) te verzekeren: een overzicht

2 min. te lezen

Terug

Als je een huis hebt, is het belangrijk om het goed te verzekeren. Op die manier weet je zeker dat je terugbetaald wordt als er iets gebeurt met je huis. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten, en het is belangrijk om te weten welke het beste bij je past. In dit artikel lees je alles over de beste manier om je huis te verzekeren, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Opstalverzekering en woonhuisverzekering

Het eerste waar je over na moet denken is aan het afsluiten van een opstalverzekering. Dit is altijd een goed idee omdat je dan verzekerd bent voor schade die je huis oploopt door bijvoorbeeld brand, waterschade of storm. Deze verzekering vergoedt de kosten van de schade aan je huis, maar niet de kosten van je inboedel. Soms is de inboedel wel meeverzekerd, maar dat is niet altijd het geval. Check dit dus zeker altijd goed!  Waar je ook over na moet denken is het afsluiten van een woonhuisverzekering. Deze dekt namelijk niet alleen schade aan het huis zelf, maar ook aan spullen die in het huis staan. Bijvoorbeeld die grote televisie waar je maanden voor hebt gespaard, je computer waar je graag achter zit om een online gesprek te voeren met familie in het buitenland, of je bankstel waar je stiekem altijd op in slaap valt. Heb je spullen in je huis staan die meer waard zijn dan de standaarddekking van de woonhuisverzekering, dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

 Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering afsluiten doe je om je persoonlijke spullen te verzekeren. Het is een aanvullende verzekering op je opstalverzekering en je bent dan ook niet verplicht om deze inboedelverzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden om dit te doen, zeker als je spullen van waarde in je huis hebt. Denk hierbij aan een grote collectie boeken, kleding, sieraden of kunst. Als je geen inboedelverzekering hebt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten als je spullen beschadigd raken of kwijtraken.

Aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade vergoedt als je iemand anders (bijvoorbeeld je buren) schade toebrengt. Denk hierbij aan een gat in de muur dat je per ongeluk maakt tijdens het klussen (sommige dingen kun je misschien beter aan een professional overlaten), of een glas water dat omvalt en een tv kapot maakt. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je niet voor de kosten opdraait als je iemand anders schade toebrengt. Een rechtsbijstandsverzekering is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten. Deze verzekering komt van pas als je in een juridische procedure terechtkomt. Denk hierbij aan een echtscheiding, een arbeidsconflict of een burenruzie (Meester Frank Visser rijdt helaas niet overal naartoe om dingen op te lossen). De rechtsbijstandsverzekering vergoedt de kosten van een advocaat, maar soms ook de kosten van een mediator.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die uitkeert als je overlijdt. De uitkering is bedoeld om je nabestaanden te helpen met de kosten als je er niet meer bent. Denk hierbij aan de hypotheek, de kinderen of andere uitgaven. Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig als je mensen achterlaat die afhankelijk zijn van jouw inkomen. Dit geeft een beetje rust in een ontzettend nare tijd.

Publicatiedatum 27/10/2022