9.2 / 10 1816 reviews 

De beste raambekleding voor jouw woning

2 min. te lezen

Terug

Of het nu gaat om een gezellige aankleding voor jouw woning of om het zorgen voor privacy, goede raambekleding is een fijne toevoeging aan jouw huis en interieur. Het kan daarom ook erg belangrijk zijn om goed na te denken over welke soort raambekleding het beste bij je past. In dit artikel zetten wij een aantal verschillende soorten raambekleding voor je op een rijtje en leggen we uit wat de voor- en nadelen van deze soorten raambekleding zijn. Op deze manier kun jij hopelijk een betere keuze maken over de beste raambekleding voor in jouw huis! 

Gordijnen 

In heel veel Nederlandse huishoudens vind je ze terug: de gordijnen. Deze tijdloze raambekleding is over de jaren heen altijd een populaire keuze voor raamdecoratie gebleken. Vanwege de vele verschillende opties in stoffen, kleuren en patronen zijn er eigenlijk altijd wel gordijnen te vinden, of te maken, die goed aansluiten op jouw interieur. Een ander voordeel van gordijnen is dat je ze vaak goed kunt gebruiken om de mate van licht en privacy te reguleren, bijvoorbeeld door voor een bepaalde stof te kiezen. Ook zijn gordijnen vaak vrij eenvoudig te installeren op een wijze die goed aansluit bij de ruimte waarin ze geplaatst moeten worden. 

Een van de grootste nadelen van gordijnen is daarentegen wel dat stof minder makkelijk schoon te maken is dan andere materialen en dus veel vuil vangt. Om gordijnen goed schoon te kunnen maken moeten ze daarom eens in de zoveel tijd gewassen en gestreken (of gestoomd) worden.

Plisségordijnen

Een ander type raambekleding dat steeds populairder wordt zijn de plisségordijnen. Deze gordijnen zijn in tegenstelling tot de klassieke variant gemaakt van een laag stof, die in de horizontale weg in segmenten is gevouwen. Aan de boven- en onderkant van deze gordijnen bevindt zich een houten, kunststoffen of aluminium balk, die ervoor zorgt dat de plisségordijnen zowel aan de bovenkant als aan de onderkant versteld kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat er via de boven- en onderkant van het raam toch een hoop licht toegelaten kan worden, zonder dat dit afdoet van de privacy.

 

Jaloezieën 

Ook jaloezieën zijn een populaire keuze wanneer het aankomt op raamdecoratie. Jaloezieën worden op maat gemaakt of zijn in standaardmaten verkrijgbaar. Afhankelijk van wat past bij jouw stijl en budget kun je kiezen voor verschillende materialen, zoals hout, aluminium of kunststof. Doordat je de horizontale lamellen van de jaloezieën kunt kanten, zorgt deze soort raambekleding ervoor dat je makkelijk de lichtinval in de woning kunt reguleren. Daarnaast zijn jaloezieën, in tegenstelling tot gordijnen en plisségordijnen, makkelijk schoon te maken door het stof af te nemen met een natte doek. 

Welke soort raambekleding het beste past bij jouw woning is dus erg afhankelijk van jouw eigen stijl en interieur. Daarnaast is het goed om na te denken in hoeverre jij de lichtinval en de privacy van je woning wilt kunnen reguleren. Ook kan het goed zijn om na te denken over hoe vies de raambekleding kan worden en of het dus belangrijk is om raamdecoratie uit te zoeken die makkelijk schoon te maken is. 

Publicatiedatum 20/03/2023