9.2 / 10 1808 reviews 

De beste tips voor het onderhouden van een gipsmuur

2 min. te lezen

Terug

Ben je van plan om binnenkort een weekendje weg te gaan naar Volendam waarbij je een Knaap
huren van plan bent? Je kunt er dan voor kiezen om ondertussen gipsmuren te laten plaatsen in je woning terwijl je niet thuis bent. Gipswanden zijn namelijk steviger en duurzamer dan wandplaten.

Volg deze tips en je nieuwe muren gaan niet alleen je leven lang mee, maar kunnen zelfs nog mooi zijn als je kleinkinderen in je huis wonen! 

Houd je gereedschap schoon

Maak er een punt van om je gereedschap en pannen grondig te wassen en af ??te spoelen voordat je een tweede partij pleister mengt. Anders activeert de oude overgebleven pleister de drogende
verbindingen in de nieuwe pleister en kan het uitharden voordat je het van de gootsteen naar de
muur krijgt. 

Gebruik de scheuren voor het diagnosticeren van het probleem

Kleine diagonale scheuren boven een raam of deur kunnen eenvoudig worden gedicht. Diagonale
scheuren zijn het gevolg van zetting en kunnen ook worden hersteld. Als de scheuren groot, ongelijk in breedte of verzonken zijn, kan het probleem structureel zijn en moet je een professional bellen. Stukadoren kunnen bijvoorbeeld helpen! 

Houd rekening met het oppervlak

Als de muur getextureerd is, probeer dan een kam, borstel, verkreukelde krant of spons op de natte pleister te slepen. Als de muur een zanderig oppervlak heeft, laat de pleister dan drogen en prime hem. Breng vervolgens een aflak aan van latexverf gemengd met zand. Als de muur glad is, maak je deze gewoon glad met een plamuur- of gipsplaatmes, maar schraap het mes regelmatig op een schoon stuk hout om te voorkomen dat kleine stukjes opgedroogd gips het oppervlak bekrassen.

Fix met de juiste materialen

Het maken van oppervlaktereparaties aan gips is eenvoudig als je de beste pleistermassa voor de klus kiest. Vul kleine scheurtjes in gips bijvoorbeeld met spackling compound. Repareer een hardnekkige scheur met zelfklevende glasvezeltape en bedek de tape met drie lagen snelbindend voegmiddel. Gaten dichten met pleisterpleister - een speciale mix die sterker is dan pleister en zelden meer dan één laag nodig heeft. 

Gebruik een keukenspatel

Als je een kleine reparatie aan gips uitvoert, gebruik dan een kleine rubberen keukenspatel, die
flexibeler en gemakkelijker te gebruiken is dan een plamuurmes. Een spatel is geweldig voor het
aanbrengen van gips op gebieden die te smal zijn voor een plamuurmes. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je per ongeluk met een gewicht die je via halterschijf bestellen hebt gekocht tegen de wand hebt geslagen. 

Houd het droog

Contact met water zal het gips bevlekken en uiteindelijk verpesten. Los eerst de lekken op; repareer of schilder het gips vervolgens opnieuw. Voordat je over een vlek schildert, moet je deze insmeren met een vlekverwijderaar om doorschijnen te voorkomen. 

Installeer deurstoppers

Een deurknop die tegen een muur knalt, kan niet alleen het gebied beschadigen, maar ook veel van het omringende pleisterwerk. Zorg ervoor dat alle deuren zijn voorzien van stevige deurstoppers zodat ze geen schade doen aan je gipsmuren.

Publicatiedatum 28/10/2022