9.2 / 10 1836 reviews 

De energieleverancier kiezen die het beste bij jou past

2 min. te lezen

Terug

Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier, ben je net verhuisd of voor het eerst op jezelf en maak je voor het eerst een keuze? Dan zal je waarschijnlijk met een hoop vragen zitten. Waar moet je op letten bij het selecteren van een energieleverancier voor stroom en/of gas? Is de geleverde stroom echt groen? En ga je voor de goedkoopste optie of juist voor betrouwbaarheid? We hebben de belangrijkste overwegingen voor je op een rij gezet.

Verschillende leveranciers vergelijken

Tegenwoordig heb je gelukkig allerlei websites en platforms waardoor energie vergelijken makkelijk is. Zo heb je snel inzicht in de verwachte jaarkosten bij verschillende energieleveranciers. Door je gegevens en je specifieke behoeften in te vullen krijg je een aanbod dat het best bij jouw past. Het is handig om meer dan een vergelijkingssite te proberen, zodat je meer aanbiedingen ziet. Aanbiedingen variëren namelijk van dag tot dag, dus als je op een bepaald moment geen geschikte aanbieding ziet, kan het goed uitkomen om later opnieuw te kijken. Bij het invullen van een vergelijkingssite zijn er enkele belangrijke vragen om te overwegen. Je moet je afvragen of je voldoende opties kan aangeven die passen bij jouw persoonlijke situatie. Ook is het relevant om te begrijpen hoe de vergelijking tot stand komt en hoe volledig het aanbod wordt weergegeven. Transparantie over betaalde aanbiedingen is ook belangrijk om te beoordelen of het gepresenteerde aanbod helder en eerlijk is.

De contractduur

Een contract van 1 jaar en je energie 1 jaar vast zetten biedt zekerheid zonder lange verplichtingen. Het geeft duidelijkheid voor het komende jaar en de mogelijkheid om daarna een nieuw contract te kiezen. Een meerjarig contract biedt langere termijn zekerheid en kan lagere tarieven hebben dan een contract voor 1 jaar. De tarieven kunnen wel veranderen tegen de tijd dat het contract vernieuwd moet worden. Maar voorlopig biedt het rust doordat je niet steeds je energiecontract hoeft te bekijken. Na je 1 jarig contract heb je te maken met variabele tarieven. Deze contracten zijn maandelijks opzegbaar en bieden flexibiliteit op korte termijn. 

Duurzame stroom

Bij het kiezen van een energieleverancier is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Vooral als je kijkt naar de herkomst van de stroom. Je hebt hierin zelf de keuze: je kunt kiezen voor milieuvriendelijke of niet-duurzame energiebronnen. Nadat de stroom eenmaal op het landelijke energienet is beland, kun je niet meer zien welke soort stroom het is of wat er precies uit je stopcontact komt. Daarom is het jaarlijkse stroometiket van je energieleverancier belangrijk. Hierin wordt aangegeven uit welke duurzame energiebronnen de geleverde stroom afkomstig is en in welke verhouding deze bronnen worden gebruikt. Dit stroometiket biedt transparantie en helpt je een onderbouwde keuze te maken over de duurzaamheid van de energie die je gebruikt.

Een enkel of een dubbeltarief

Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde tarief, ongeacht het tijdstip van de dag. Bij een dubbeltarief betaal je tijdens piekuren een hoger tarief en tijdens daluren een lager tarief. Daluren vallen voornamelijk 's nachts en in het weekend. Om van een dubbeltarief gebruik te kunnen maken, heb je een slimme meter nodig. Het piektarief van het dubbeltarief is hoger dan het tarief van het enkeltarief. Of het voordeliger is om te kiezen voor een enkeltarief of dubbeltarief hangt af van de energieprijzen bij je energieleverancier. En bekijk natuurlijk hoeveel elektriciteit je gebruikt tijdens de piek- en daluren.

 

Publicatiedatum 23/06/2024