9.2 / 10 1836 reviews 

De luchtvochtigheid bepaalt ons woon- en werkgenot

2 min. te lezen

Terug

Anno 2021 is het woongenot nog veel belangrijker nu we veel thuiswerken. Woongenot is nu ook onlosmakelijk verbonden met het werkgenot. Want buiten de mensen die een essentieel beroep hebben, heeft elke werknemer de meeste tijd in 2021 thuis werkzaam doorgebracht. Hierbij speelt de luchtvochtigheid in huis een bepalende rol hoe je je voelt en hoe je prettig kunt werken.

Soms verandert het klimaat in je huis sluipenderwijs en merk je er niets van dat er een verandering heeft plaatsgevonden. In een werkomgeving kan het ook een issue onder collega’s zijn. Hoewel het beslist niet wetenschappelijk is bewezen weet de schrijver van dit artikel uit eigen ervaring dat het vaak de dames zijn die last van tocht of kou en als maatregel een jas of sjaal pakken. Zit je vlakbij de deur of onder een airco-systeem dan is dat beslist geen pretje. Ook voor de mannelijke collega’s niet. Er is een tijd dat het sick-building syndroom een hot topic was waarbij benauwdheid van werknemers een belangrijke rol speelde. Hierdoor zijn er ook veel maatregelen genomen. Thuis de noodzakelijke maatregelen nemen voor frisse lucht is minstens zo belangrijk.

Onderhoud

Systemen voor luchtbeheersing dienen regelmatig onderhouden te worden.  Bij een beetje serieus bedrijf waarbij het welzijn van de werknemers belangrijk is zal regelmatig onderhoud aan de luchtsystemen gepleegd worden. Bijvoorbeeld het niet op tijd vervangen filters kan de gezondheid aanmerkelijk schaden. Een goed onderhoud is niet alleen noodzakelijk voor de werkplek, ook bij de luchtvochtigheid in huis is het belangrijk dat alle systemen goed en veilig werken. Frisse lucht moet je niet alleen krijgen als je je neus buiten de deur steekt.

24 uur

Nu veel mensen soms 24 uur aangesloten in huis zijn is goede, frisse lucht met de juiste luchtvochtigheid heel belangrijk. In de keuken of douche is meestal een goed luchtverversingssysteem aanwezig. In veel huizen is de regulering per vertrek te regelen. Soms met vaste standen maar vaak ook middels een traploze keuze.

Oorzaken

Ondanks dat er misschien een goed systeem in je huis is, kan het toch zo zijn dat de luchtvochtigheid onaangenaam is. Je kunt natuurlijk aan symptoombestrijding doen, maar als de oorzaak ervan niet gevonden wordt, ben je nog steeds ver van huis. Bij een huurwoning waar last van vochtigheid of schimmel is je de het beste de betreffende woningbouwvereniging opbellen. Schimmel in de douche is echt vervelend als het een steeds terugkerend fenomeen is. Het kan beslist schade aan de luchtwegen veroorzaken. Voor mensen met zwakke luchtwegen of astma kan dit soort vochtige toestanden van levensbelang zijn. Zijn er meer problemen in huis, dan dient er beslist een expert ingeschakeld te worden. 

Diagnose

Die expert zal goed naar de bewoner luisteren. Want je weet tenslotte zelf wat je klachten zijn en waar de problemen zich bevinden. En heb je gezondheidsklachten, wacht niet maar onderneem meteen actie. De gezondheid van jou en je gezin gaat natuurlijk boven alles. Soms blijkt een groot probleem met eenvoudige middelen op te lossen. En is het complexer dan kan de vakmanschap van de expert zeker uitkomst bieden.  

Publicatiedatum 23/11/2021