9.2 / 10 1803 reviews 

De slagboom openen: 6 opties

3 min. te lezen

Terug

Een slagboom is natuurlijk handig voor het reguleren van verkeer op een bepaalde locatie. Maar hoe zorg je nou dat de slagboom opent of sluit? Er zijn verschillende oplossingen denkbaar. Welke oplossing je kiest, hangt met name af van de situatie en het soort gebruik. Bedenk dat de verschillende opties niet alleen geschikt zijn voor slagbomen, want ook op alternatieve toegangssystemen als bollards zijn ze toepasbaar. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oplossingen.

GSM Module of smartphone app

Waar zijn we zonder smartphone anno 2022? Het liefst openen we de slagboom vanuit de auto. Dit kan door een GSM module aan de slagboom te koppelen. De module bevat een simkaart. Bel je met een geregistreerd telefoonnummer, dan krijgt de module een trigger om de poort te openen. Hetzelfde is natuurlijk ook mogelijk door een app te gebruiken in plaats van bellen. De ontvanger moet dan bereikbaar zijn via bluetooth of draadloos internet (Wifi, 4G, 5G).

GSM modules en soortgelijke systemen zijn ideaal voor privéterreinen en bedrijven. Het is modern, gebruiksvriendelijk en eenvoudig te integreren bij slagbomen. Er is geen extra hulpmiddel, zoals een sleutel of zender, nodig om de slagboom te openen. Het enige probleem waar je tegenaan kan lopen, is dat de accu van je smartphone leeg is…

Handzenders

Het gebruik van een smartphone is ideaal omdat de meeste mensen dit apparaat toch altijd mee hebben. Desondanks is het ook mogelijk om een aparte handzender te gebruiken. Zo´n zendertje bevestig je aan de voorruit van je auto, of je geeft ´m gewoon een plek ergens rond de bestuurdersstoel.

Handzenders werken draadloos. Er moet dus wel een module ingebouwd worden bij de slagboom. Deze oplossing is niet alleen geschikt voor thuis en op de zaak, maar bijvoorbeeld ook voor abonnementhouders bij parkeergarages.

Muntinwerpsysteem of betaalautomaat

Is er een tarief verbonden aan parkeren op een specifiek terrein? Dan moet er voor het uitrijden betaald worden. Tegenwoordig gaat dit vaak met een digitaal betaalautomaat, maar je komt ook nog wel eens een muntinwerpsysteem tegen.

Bij een muntinwerpsysteem worden speciale coins gebruikt om de slagboom te openen. Dit systeem ken je misschien wel van campings, al is het inmiddels wel wat achterhaald. Maar gelukkig zijn deze systemen nog ruim voldoende leverbaar, waardoor het wel een optie blijft.

Kentekenherkenning

Tegenwoordig wordt ook steeds vaker kentekenherkenning gebruikt, waardoor de bestuurder bij de slagboom geen handeling meer uit hoeft te voeren. Het toegangssysteem weet dan al dat de bestuurder betaald heeft, bijvoorbeeld bij een betaalautomaat. Kentekenherkenning kan het uitrijden behoorlijk versnellen. 

Door kentekenherkenning kunnen bepaalde personen structureel toegang krijgen op een snelle manier. Denk aan personeel of abonnementhouders.

Sleutelschakelaar

Uit de auto stappen om een slagboom te openen, dat is toch niet meer nodig in deze tijd? Zelfs een raam openen valt tegenwoordig al onder een gebrek aan luxe. Het toepassen van een sleutelschakelaar is dan ook niet de meest geavanceerde keuze.

Sleutelschakelaars zie je met name op plekken waar de slagboom minder intensief gebruikt wordt. Denk aan privé parkeerplaatsen bij flats of woonhuizen. Bij zelden gebruikte bosweggetjes kom je soms nog volledig handbediende slagbomen tegen, waarbij de chauffeur de auto uit moet om de slagboom van het slot te halen en omhoog te bewegen.

Intercom

Het toepassen van een intercom kan in verschillende situaties. Met name bedrijven willen graag weten wie het parkeerterrein wil betreden. Maar parkeergarages kunnen vanuit service oogpunt ook een intercom inbouwen.

Daarnaast is een intercom goed bruikbaar bij woonhuizen die afgesloten zijn met een poort. De intercom brengt de bestuurder snel in contact met iemand die verantwoordelijk is voor het toegangsbeheer, zodat de poort van afstand geopend kan worden.

Combinatie van hulpmiddelen

Misschien had je het zelf al bedacht op basis van bovenstaande informatie, maar veel opties zijn met elkaar te combineren. Denk aan een sleutelschakelaar en een intercom of een een betaalautomaat en kentekenherkenning.

Wat is nu de beste optie? Dat hangt af van het type gebruik. Daarnaast kunnen de kosten een rol spelen bij het maken van een keuze. Meer weten? Informeer gerust eens bij Geran Handel B.V. uit Rijssen, een echte specialist op het gebied van slagbomen en toebehoren: https://www.geran.nl/ 

Publicatiedatum 15/07/2022