9.2 / 10 1803 reviews 

De trend van 2022: schakelaars en stopcontacten in een mooie kleur

2 min. te lezen

Terug

Het schakelmateriaal van tegenwoordig ziet er heel anders uit dan het schakelmateriaal van een aantal jaar geleden. Was schakelmateriaal toen alleen verkrijgbaar in zwart en wit, tegenwoordig kun je kiezen uit een heel pallet aan kleuren voor zowel schakelaars als stopcontacten. Schakelmateriaal wordt nu, meestal, ingebouwd en netjes weggewerkt in de muur. Wanneer je schakelmateriaal nodig hebt dan is het wel belangrijk dat je kiest voor één merk, omdat elk merk nog wel steeds zijn eigen vorm, maat en bevestigingsmethode heeft. Hierdoor kun je de verschillende merken meestal niet met elkaar combineren. Elk merk heeft verschillende series met een eigen stijl en vorm. Het beste kies je voor één bepaalde serie en in dezelfde kleur, tenzij je in elke ruimte andere kleuren stopcontacten of schakelaars wilt hebben. Door van een bepaalde serie voor een bepaalde kleur te kiezen voorkom je kleurverschil! Schakelmateriaal is te verkrijgen in de kleuren: wit, zwart, grijs, koper, RVS, nikkel, mokka, champagne, antraciet, Sahara en aluminium.

Veilig en mooi schakelmateriaal

Schakelmateriaal moet er niet alleen mooi uitzien, het moet ook veilig zijn. Het meeste schakelmateriaal dat in huis wordt ingebouwd is daarom voorzien van randaarde. Wanneer er kinderen in huis zijn kun je de stopcontacten, waar zij bij kunnen, voorzien van een kinderbeveiliging. Schakelmateriaal bestaat uit meerdere onderdelen en kan ingebouwd op opgebouwd zijn. Voor een inbouw stopcontact heb je een inbouw stopcontact nodig, waarbij je dus ook kunt kiezen voor een variant met kinderbeveiliging. Vervolgens heb je een afdekraam nodig. In de muur komt de inbouwdoos, dus die heb je ook nodig. Omdat je meerdere onderdelen nodig hebt, en de verschillende merken niet op- en in elkaar passen, is het goed vooraf te bekijken welk merk schakelmateriaal je wilt gaan gebruiken en welke serie daaruit je mooi vindt.

Nieuws en extra veiligheid

De laatste trend op gebied van schakelmateriaal is de dimmer. De dimmer is geen nieuwkomer, maar wordt nu steeds vaker gebruikt. Voorheen kon ledverlichting niet worden gedimd, terwijl dat nu heel goed mogelijk is. Zo kun je jouw verlichting precies aanpassen aan de sterkte die je graag hebt. Licht dimmen kan met een dim schakelaar, een handzender of via je smartphone. Nieuw is het stopcontact met USB aansluiting. Wanneer je een stopcontact vervangt door een stopcontact met een dubbele USB aansluiting kun je twee apparaten tegelijkertijd opladen én nog gebruik maken van je stopcontact. Wil je nooit meer in het donker naar een schakelaar zoeken? Plaats een schakelaar met oriëntatielicht op de plaats waar je binnenkomt. Je kunt de schakelaar ook van een bewegingsmelder voorzien zodat het licht automatisch aan gaat wanneer je de ruimte binnenkomt.

Publicatiedatum 28/02/2022