9.2 / 10 1779 reviews 

De vijf voordelen van led spotjes

2 min. te lezen

Terug

Ledverlichting wordt steeds populairder. Waar we vroeger kozen voor halogeenlampen en gloeilampen, is vandaag de dag de ledlamp niet meer weg te denken. Led heeft die populariteit aan verschillende voordelen te danken. Hierdoor is de prijs van led de afgelopen jaren ook gedaald: er zijn steeds meer bedrijven die ledlampen produceren. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van led spotjes.

Lange levensduur

Ledlampen hebben een langere levensduur ten opzichte van gloeilampen en halogeenlampen. Als een gloeilamp zo’n 1.000 branduren erop heeft zitten, geeft hij er waarschijnlijk de brui aan. Een ledlamp gaat wel 15 tot 50 keer langer mee. Ledlampen hebben namelijk 15.000 tot 50.000 branduren. Dit geldt natuurlijk ook voor led spots. Wanneer je led spots koopt, hoef je je voorlopig geen zorgen meer te maken over de vervanging van deze lichtbron. Dat scheelt ook direct enorm qua kosten aan verlichting. 

Minder warm

Mocht je je ooit eens gebrand hebben aan een halogeenspot, dan zou je wensen dat je eerder had gekozen voor led spotjes kopen. Halogeen wordt namelijk ontzettend heet. Dit neemt niet alleen het risico van jezelf verbranden met zich mee, maar het vormt ook een hogere kans op brand. Led geeft de warmte niet af aan de voorkant, de bol, maar aan de fitting. Hierdoor wordt de lamp niet heet. 

Ledlampen gebruiken het aantal watt om het om te zetten naar verlichting. Gloeilampen gebruiken bij 10 watt 1 watt voor verlichting, de andere 9 watt wordt ‘uitgestoten’ als hitte. Led zet 90% van de energie om in licht. Dat brengt ons naar het volgende voordeel.

Energiezuiniger

Lampen heb je voor één reden: je wilt licht. Je hoeft geen warmte, daar heb je wel een warmtebron voor. Led geeft daar gehoor aan: het gebruikt dus 90% van alle energie direct voor licht. Daardoor verbruikt een ledlamp 80 tot 90 procent minder energie ten opzichte van de ouderwetse gloei- en halogeenlampen. 

Na vijftien jaar kost de led-lamp aan stroom zo’n acht euro, de halogeenlamp aan stroom zo’n 52 euro en de gloeilamp zo’n 83 euro. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanschaf van de gloei- en halogeenlamp over die tijd, omdat we eerder al vertelden dat gloei- en halogeenlampen veel korter meegaan dan ledlampen. 

Sfeervoller

In de beginjaren van led werd het licht als fel, sfeerloos en ongezellig ervaren. Door de jaren heen heeft de led spot zich ontwikkeld tot een ware krachtpatser. Je kunt ledspots in verschillende kleuren krijgen en ze zijn in de meeste gevallen dimbaar. Met badkamer spotjes krijg jij in jouw badkamer bijvoorbeeld een gezellige sfeer. Tegelijkertijd kun je de badkamer spot ook feller maken wanneer je behoefte hebt aan een goede verlichting. 

Beter voor het milieu

Led spots zijn niet alleen beter voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Led spots gaan veel langer mee, waardoor ze ontzettend duurzaam zijn. Daarnaast worden er in led lampen veel minder schadelijke stoffen zoals lood gebruikt. 

Publicatiedatum 21/07/2022