9.2 / 10 1836 reviews 

De warmtepomp en haar duurzaamheid

2 min. te lezen

Terug

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen waardoor het klimaat binnen in het huis soms erg oncomfortabel kan aanvoelen. Om het huis te koelen kun je natuurlijk investeren in airconditioning, maar er zijn ook andere manieren om het huis te koelen en het klimaat te regelen. Ben je geïnteresseerd in een duurzaam systeem dat het klimaat binnen jouw huis regelt? Denk dan aan de warmtepomp: een systeem dat jouw woning zowel kan verkoelen als verwarmen. In dit artikel lees je meer over de warmtepomp als duurzaam systeem voor in jouw woning. 

De werking

De warmtepomp is een systeem dat koude lucht van de ene naar de andere plaats kan verplaatsen om zo een ruimte te kunnen verkoelen. De werking van de waterpomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. Dit proces kan ook worden omgedraaid. De warmtepomp kan ook warmte halen uit natuurlijke bronnen, zoals de bodem of de buitenlucht, en deze het huis in transporteren. Zo is de warmtepomp dus ook geschikt om een woning te verwarmen.

 

Een duurzame optie

Een warmtepomp is een zeer geschikt systeem voor mensen die zich graag bezighouden met duurzaamheid. De warmtepomp maakt namelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen om het huis te verwarmen en te verkoelen. In tegenstelling tot een traditioneel verwarmingssysteem dat fossiele brandstoffen verbruikt, haalt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht, de grond of het water en zet deze om in bruikbare warmte voor in het huis. Dit betekent dat een warmtepomp veel minder energie verbruikt en veel minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan traditionele verwarmingssystemen. Wanneer je de warmtepomp wilt gebruiken om een ruimte te koelen, is de warmtepomp ook zeker duurzamer dan een airconditioner. Een airconditioner verkoelt een ruimte namelijk met zelf geproduceerde koude lucht.

 

Omdat de warmtepomp gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen en dus de koude lucht niet zelf produceert, bespaar je hier ook veel energie. Verder werken warmtepompen ook zeer efficiënt en kunnen ze tot vier keer meer warmte leveren dan de elektriciteit die ze verbruiken. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt om je huis te kunnen verwarmen, waardoor de energierekening lager zal zijn en je de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen. Naast het feit dat warmtepompen milieuvriendelijk zijn, zijn deze systemen ook duurzaam omdat ze zeer lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Een goed geïnstalleerde warmtepomp kan tot 25 jaar meegaan en vereist slechts een jaarlijkse inspectie om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken. Bovendien zijn tegenwoordig steeds meer warmtepompen gemaakt van recyclebare materialen en onderdelen.


Zo is de warmtepomp een multifunctioneel systeem dat ook erg goed binnen een duurzame woning past. Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp voor in jouw woning? Kijk dan naar warmtepompen van Bestair.

Publicatiedatum 19/04/2023