9.2 / 10 1803 reviews 

Dit moet je weten over een nokverhoging 

2 min. te lezen

Terug

Wil je graag meer ruimte creëren in je woning? Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld je woonkamer uit te laten breiden of juist een serre te laten bouwen. Daarnaast kan een kunststof dakkapel plaatsen ook een aanrader zijn, je zult dan op de bovenste verdieping meer ruimte krijgen in je huis. Een andere optie is om hiervoor te zorgen, is door je nok te laten verhogen. In dit artikel kun je meer lezen over waarom dit een goed idee is, hoe het eruit ziet en meer. Lees dus snel verder als je informatie wilt inwinnen over een nokverhoging! Check ook “wat kost een dubbele nokverhoging?” hiervoor. 

Waarom de nok verhogen? 

In principe is er voor het verhogen van een nok maar één reden: meer ruimte creëren op de bovenverdieping of zolder. Als een normale dakkapel hierbij geen optie is, kun je dus kiezen voor een nokverhoging. Een dakkapel laten plaatsen is namelijk in sommige gevallen niet mogelijk doordat de hoogte van de ruimte hiervoor niet voldoende is. Dit komt doordat je in het midden minstens een standaard stahoogte nodig hebt bij een dakkapel. Bovendien moet een dakkapel minstens 50 centimeter onder de nok zitten als je het vergunningsvrij wilt plaatsen. Kan dit niet bij je huis? Kies dan voor een nokverhoging! 

Hoe ziet een nokverhoging er precies uit? 

Twijfel je nog of je een nokverhoging wilt laten plaatsen op je huis? De kans is groot dat dit te maken heeft met het uiterlijk hiervan, mogelijk omdat je dit nog nooit eerder hebt gezien. Gelukkig kun je hiervan wel een goede voorstelling maken. Eerst moet je je voorstellen dat je een kleine vliering hebt. Hier kun je niet in het midden staan, wat wel mogelijk is als de nok omhoog gebracht wordt. Dit wordt gedaan over een specifieke lengte van een deel van het dak, wat dus een nokverhoging is. 

Hoe kan een nokverhoging geplaatst worden? 

Eerst moet alles voorbereid worden voordat de nok van je woning verhoogd kan worden. Vervolgens zullen de installateurs het gedeelte van het dak verwijderen waar de nokverhoging gaat komen. Het is goed om te weten dat deze verhoging niet ter plaatste gebouwd gaat worden, in plaats daarvan wordt dit juist gedaan in een werkplaats. Dit zorgt ervoor dat het dak niet al te lang open hoeft te blijven. Wel zal er sowieso wat rommel en afval zijn, al is de kans groot dat de plaatsers van de nokverhoging dit zelf zullen opruimen. Dit hoef je normaliter dus niet te doen!

Het plaatsen van de nokverhoging kan op papier gedaan worden in een dag, al moeten er dan geen onverwachte zaken voor het licht komen. Na de plaatsing is het bovendien belangrijk om alles aan de buitenzijde zo snel mogelijk goed af te werken, denk hierbij onder meer aan de dakbedekking en de aansluiting op het dak. Vervolgens zal ook de binnenkant van je bovenverdieping netjes afgewerkt worden. De installatie van de nokverhoging is dan volledig uitgevoerd! 

Publicatiedatum 02/05/2022