9.2 / 10 1825 reviews 

Duurzaam de feestdagen door: zo versier je je huis bewust tijdens de kerst

2 min. te lezen

Terug

De feestdagen zijn voor velen de leukste tijd van het jaar. Het is dé tijd om samen te komen met familie en vrienden. Deze dagen staan vol in het teken van gezelligheid, maar wist je dat ze niet gelijk heel duurzaam zijn? Dan draait het vooral om de versiering. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop jij je woning een stuk duurzamer versiert. Denk aan een vlaggenmast kerstboom met LED-verlichting of maak zelf duurzame decoratie. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus lees snel verder en begin met versieren! 

Energiezuinige verlichting

Wat de feestdagen zo gezellig maakt zijn de lampjes en andere kerstverlichting. De vele soorten lampjes zijn niet meteen even goed voor het milieu en je portemonnee. Daarom kun je maar beter overstappen op energiezuinige en duurzame verlichting. Maak bijvoorbeeld gebruik van LED-lampen. Deze verbruiken wel 80% minder energie dan normale gloeilampen en ze gaan ook nog eens langer mee. Combineer dit met een timer om nog meer energie te besparen. Versier de kerstboom dus met LED-verlichting of zet buiten een LED kerstboom neer! 

Natuurlijke versiering

Een mooie en milieuvriendelijke manier om je huis in de feestsfeer te brengen is met natuurlijke versiering. Dit zorgt niet alleen voor een hoop gezelligheid, maar komt ook met een aardse en authentieke sfeer. Ga het bos in en verzamel de dennenappels en takken. Leg gedroogde sinaasappelschijfjes neer en maak een krans van al het groen dat je vindt. Deze materialen zijn volledig biologisch afbreekbaar en soms herbruikbaar. Kortom, het perfecte en duurzame alternatief voor plastic decoratie.

Doe-het-zelf decoratie

Ook doe-het-zelf, of DIY, decoratie is een goede manier om een persoonlijk en duurzaam tintje toe te voegen aan de feestdagen. Gebruik materialen die je al in huis hebt liggen, zoals oud papier of glazen potten. Hiermee creëer je gemakkelijk unieke ornamenten, slingers en tafeldecoraties. Dit gaat niet alleen afval tegen, maar het is ook nog eens een gezellige activiteit voor het hele gezin. Zo leer je je kinderen een hoop over duurzaamheid! 

Dus, om je woning leuk te versieren, hoef je niet gelijk het hele tuincentrum leeg te kopen. Er zijn tal van leuke, milieubewuste manieren waarop jij die feestelijke gezelligheid naar je woning haalt. Gebruik bijvoorbeeld LED-verlichting en een timer om energie te besparen. Ga daarnaast aan de slag met natuurlijke versiering of bedenk de mooiste DIY-projecten. Zo ga jij de feestdagen gezellig en duurzaam door!

Publicatiedatum 05/02/2024