9.2 / 10 1824 reviews 

Duurzaamheid steeds bepalender factor bij aankoop woning

2 min. te lezen

Terug

Woningzoekenden houden in hun zoektocht steeds vaker rekening met de duurzaamheid van een woning. Duurzaamheid kent hierbij verschillende vormen. Denk aan de gebruikte materialen bij de bouw en afwerking van een woning. Kunststof kozijnen hebben een gunstige Ug-waarde en vergen veel minder onderhoud dan kozijnen van hout. Ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld zonnepanelen kan een woning aantrekkelijker maken voor potentiële kopers of huurders. Middels de zonnepanelen kunnen zij een deel van de benodigde stroom zelf opwekken, waarmee de maandlasten gunstig uitvallen. 

Overweeg je ergens in de komende jaren te verhuizen? Laat in dat geval eens een huisscan uitvoeren door een partij als Homeqgo. Deze partij adviseert je over de investering in zonnepanelen voor jouw huis. In de eerste paar jaar verdien je een deel van de investering terug, waarna je bij de verkoop hiervan profiteert van het feit dat de woning aantrekkelijker is geworden voor woningzoekenden. 

Naast zonnepanelen ook een hybride warmtepomp


Huishoudens die kiezen voor duurzaamheid met zonnepanelen, kunnen deze combineren met een hybride warmtepomp. De warmtepomp werkt naast een bestaande cv-ketel. In de basis zorgt de warmtepomp hierbij voor het verwarmen van ruimtes in huis. Pas wanneer het buiten erg koud wordt, neemt de cv-ketel het van de warmtepomp over. Op deze manier verbruik je op jaarbasis veel minder gas, waardoor je energiekosten fors dalen. Interessant voor je eigen portemonnee, maar ook voor die van toekomstige kopers. 

Tip: om het maximale uit een (hybride) warmtepomp te kunnen halen is het belangrijk om voor een goede isolatie te zorgen. In woningen met een beperkte isolatie kost een warmtepomp meer dan dat deze oplevert. 

Laadpaal als alternatief voor een warmtepomp 


In plaats van een hybride warmtepomp kan ook een laadpaal het overwegen waard zijn. Er zijn steeds meer gezinnen met een volledig elektrische auto. De laadpaal maakt het mogelijk om de auto thuis op te laden met de groene stroom van je zonnepanelen. Er zijn laadpalen die voorzien kunnen worden van een paslezer. Rijd je met een auto via je werkgever? In dat geval kun je de kosten aan de hand van de data die de paslezer registreert eenvoudig declareren. Let op, het gebruik van een laadpaal aan huis is alleen mogelijk wanneer je de auto op eigen terrein kunt parkeren. Het is in veel gemeenten verboden om een laadkabel over een stoep of weg te laten lopen. Dit zou kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. 

 

Publicatiedatum 07/12/2023