9.2 / 10 1806 reviews 

Duurzame meubels in je nieuwe interieur? Bekijk deze tips!

2 min. te lezen

Terug

Ga je net een woning huren en ben je op zoek naar een duurzaam interieur? Of wil je je huidige interieur gewoon eens aanpassen? Welke van de twee het ook is, een aantal tips voor een duurzaam interieur kunnen nooit kwaad. Zeker als we de cijfers erbij pakken. Wist je namelijk al dat we volgens MeubelVisie jaarlijks 21 miljoen stoelen, 18 miljoen matrassen, 12 miljoen kasten en 3 miljoen keukens weggooien? Die cijfers hebben wel betrekking op heel Europa. Maar het is best veel! Hergebruik van meubels en de aanschaf van duurzame meubels is daarom belangrijker dan ooit. 

Ga voor hergebruik van meubels

Langzamerhand werken we toe naar een duurzame toekomst. Duurzaamheid heeft drie pijlers: people, planet en profit. Het hergebruiken van meubels past binnen alle drie die pijlers. We kunnen onze planeet niet te veel uitputten. Anders is het voor toekomstige generaties minder goed leefbaar. Door meubels opnieuw te gebruiken, hoeft er minder geproduceerd te worden. Dat is op den duur voor de leefbaarheid van de mens prettiger en het draagt bij aan de circulaire economie. Ga je nieuwe meubels aanschaffen? Neem dan eerst een kijkje in de kringloopwinkel of op Marktplaats. Ook Facebook Marketplace is tegenwoordig populair. Soms wordt meubilair zelfs gratis aangeboden. Niet alleen prettig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Kies voor hout met een keurmerk

Soms kom je er niet onderuit om nieuwe meubels te kopen. Wellicht heb je in de kringloopwinkel niets gevonden of ga je liever voor een hoge kwaliteit meubel. Het is goed om na te denken over het materiaal waarvan het meubel is gemaakt. Hout is bijvoorbeeld duurzaam, omdat het lang mee gaat, goed in te zetten is voor hergebruik en het biologisch afbreekbaar is. Toch moeten we er ook met zijn allen voor waken dat we niet te veel bomen kappen voor producten van hout. Daarom zijn er inmiddels diverse keurmerken. Keurmerken voor hout tonen aan dat het hout uit duurzaam bosbeheer komt. Wil je een eiken tafel op maat gemaakt? Vraag dan aan de meubelmaker om hout te gebruiken met een FSC of PEFC keurmerk!

Koop meubels van materialen met een lange levensduur

Voor sommige materialen geldt dat de productie misschien niet duurzaam is, maar de lange levensduur wel. Als de lange levensduur de uitstoot bij de productie compenseert, kan dat prima. Denk aan materialen als metaal. Over het algemeen gaan metalen lang mee en zijn ze goed recyclebaar. Houd daarbij welk rekening met het soort metaal. Aluminium zorgt bij de productie bijvoorbeeld voor 10 keer zoveel C02-uitstoot dan staal. Laat je daarom goed informeren tot je overgaat tot de aanschaf.

En, wat voor duurzame meubels ga jij plaatsen in je interieur?

Publicatiedatum 15/09/2021