9.2 / 10 1817 reviews 

Eigen bedrijf starten vanuit huis? Dit moet je weten

3 min. te lezen

Terug

Het aantal bedrijven in Nederland zit sinds de pandemie flink in de lift, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is niet heel vreemd, want tegenwoordig is het heel eenvoudig om je eigen onderneming te starten en om op die manier iets te doen dat je écht leuk vindt.

Zie je het ook wel zitten om een eigen bedrijf vanuit huis te starten? In dit artikel lees je daar meer over zodat je precies weet wat wel of niet mag en waar je zoal op moet letten bij een eigen onderneming starten vanuit je woning.

Mag je überhaupt een eigen bedrijf vanuit huis starten?

Als eerst is het goed om te weten dat er een aantal voorwaarden is opgesteld waar je rekening mee moet houden wanneer je vanuit huis aan de slag gaat. De meeste beroepen kunnen gewoon worden uitgevoerd, maar je mag geen (geluids)overlast veroorzaken voor anderen in de buurt. Dat betekent dat je dus niet zomaar een café of een koffiezaak mag openen. Ook een kluswerkplaats met veel geluidsoverlast, een oefenplek voor bands en muzikanten of een groot reclamebord met neonletters in de tuin vallen af. 

De meeste mensen hebben namelijk te maken met directe buren waar je rekening mee moet houden. Ben je van plan om een bed & breakfast te openen of zit je eraan te denken om gezichtsbehandelingen aan huis te geven dan kan het geen kwaad om dit even te checken met je buren. Bij dat soort bedrijven heb je namelijk regelmatig nieuwe mensen over de vloer die hun auto kwijt moeten. Ga je aan de slag met een zogeheten vrij beroep zoals een freelance marketeer, eigenaar van een webwinkel of fotograaf? In dat geval kun je, zonder overlast, gewoon vanuit huis aan het werk. Bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel zie je welke beroepen er zoal onder vrije beroepen vallen.

Waarom vanuit huis werken ideaal is voor ondernemers

Nu vraag je je misschien af waarom het voor ondernemers zo prettig kan zijn om gewoon vanuit huis een bedrijf op te zetten. Het grootste voordeel is dat je je werkplek letterlijk om de hoek hebt. Je hoeft niet meer iedere dag ver te reizen om naar je kantoor of werkplaats te kunnen. Dat is beter voor het milieu en misschien ook wel voor je eigen humeur, aangezien je net wat later uit bed kunt. Daarbij kun je je eigen werkdagen en -uren bepalen en heb je je werkspullen altijd in de buurt. Dit maakt werken vanuit huis ook nog eens goedkoper omdat je niet hoeft te investeren in een externe werkplek zoals een kantoor of een magazijn.

Net als bij alle andere zaken in het leven zijn er ook bij een bedrijf starten vanuit huis een paar punten waar je op moet letten die sommige mensen als negatief kunnen ervaren. Zo werk je altijd alleen, tenzij je iemand inhuurt die bij je komt werken of tenzij je met iemand woont die ook vanuit huis werkt. Veel zzp'ers missen collega's om zich heen om mee te kunnen sparren. Ook moet je weten dat het lastig kan zijn om werk met privé te scheiden omdat je je werkplek altijd in de buurt hebt. Zolang je dat echter weet en daarop voorbereid bent, hoeft dit geen nadeel te zijn.

Belastingvoordeel werkplek aan huis: dit mag je aftrekken

Iedere ondernemer met een eigen werkplek mag gebruikmaken van belastingvoordelen. Dat is ook het geval wanneer je een kantoor of werkplek aan huis hebt. Maar: er zijn wel wat punten van aandacht waar je in dat geval op moet letten. Wanneer je over een kantoor aan huis beschikt, mag je de kosten hiervan alleen bij de Belastingdienst aftrekken wanneer die werkplek over een eigen ingang beschikt. Ook moet de werkplek verhuurbaar zijn aan derden en sanitaire voorzieningen hebben. Dat is nog niet het enige: het grootste deel van je inkomen moet op die werkplek worden verdiend.

Dat houdt dus in dat wanneer je een aparte ruimte of kamer hebt ingericht als werkplek zonder eigen ingang en sanitaire voorzieningen je de kosten voor die ruimte niet mag verrekenen bij je aangifte. Moet je echter bepaalde apparatuur aanschaffen voor je onderneming, zoals een laptop, een fotocamera of allerlei software? De kosten daarvan zijn wel fiscaal aftrekbaar bij de Belastingdienst, omdat je dergelijke items gebruikt met zakelijke doeleinden. Mocht je dus de mogelijkheid hebben om een aparte ruimte met eigen ingang in te kunnen richten als eigen bedrijf vanuit huis dan is dat fiscaal gezien dus ontzettend aantrekkelijk.

Publicatiedatum 17/11/2022