9.3 / 10 1668 reviews 

Energie besparen doe je zo!

2 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Het is eigenlijk het gesprek van de dag, die hoge gasprijzen. Een groot deel van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over de hoge afrekening die ze in 2022 gepresenteerd zullen krijgen. Als je een langlopend contract hebt bij een grote energieleverancier zal de financiële pijn wel meevallen. Maar heb je een kortlopend variabel contract dan zal het flink slikken zijn als de eindafrekening komt en het nieuwe termijnbedrag vastgesteld gaat worden. Een groter deel van je woonlasten zal in 2022 op gaan aan de energierekening. Toch kun je nog de nodige maatregelen nemen om in de nabije toekomst je huis duurzamer te maken en de energiekosten te beperken.

De stijgende gasprijzen zijn voor een aantal kleine energieleveranciers de genadeklap geweest. Ze konden niet meer aan de leveringsverplichting voldoen. Het verschil tussen de huidige inkoop van gas en de afgesloten contracten met hun klanten was gewoonweg te groot. Een aantal van die klanten ging gedwongen over naar een leverancier die soms het dubbele tot driedubbele aan voorschotten in rekening bracht. Als je er nu bij stilstaat blijkt hoe afhankelijk je van het gas bent. Nu de cv-ketel weer op volle toeren draait om in deze periode van het jaar de boel te verwarmen kan het een idee zijn om te kijken of er in je huis nog mogelijkheden zijn die tot besparingen kunnen leiden.

Warmtepomp

Zowel in huur- als in koophuizen zijn er nog genoeg maatregelen te nemen die je een flinke besparing op kunnen leveren. Is de oude cv-ketel aan vervanging toe, neem dan in overweging om een warmtepomp aan te schaffen. Deze draaien op stroom en niet op gas. De huidige generatie warmtepompen is bij een grote groep huisbezitters inmiddels enorm populair als vervanging van de oude gas cv. 

Isolatie

Daarnaast is een algehele check van het huis op isolatiewaarde een goede stap om verdere energiekosten naar beneden te brengen. Woon je bijvoorbeeld in een ouder huis met houten vloeren dan kun je kijken of Houtenvloer isoleren een optie is. Dit dient wel professioneel te gebeuren. Een houten vloer mag zeker niet te droog of te vochtig worden, die moet altijd kunnen blijven ademen.

Een maatregel die nog meer rendement op kan leveren is spouwmuurisolatie. Bereken voor jezelf eens wat spouwmuurisolatie kosten zijn als je huis nog niet op deze wijze is geïsoleerd. Al die besparende maatregelen kunnen bij elkaar een flinke besparing opleveren en de energierekening minder hoog maken.

Het blijft natuurlijk altijd belangrijk om in deze oververhitte woningmarkt te kijken of investeren in een verbouwing de juiste keuze is. Wil je verhuizen dan kan het toch een goede optie zijn om je huis helemaal te verduurzamen. Een groen energielabel zal de waarde van je huis in ieder geval doen stijgen. Als je alles geïsoleerd hebt en ook in vloerisolatie kosten geïnvesteerd hebt, zal dat een mogelijke potentiële huizenkoper net over de streep kunnen trekken wanneer je je huis eenmaal in de verkoop hebt gezet. Ben je huurder van een huis aarzel dan niet om eens een scan van je huis te maken en aan de verhuurder te vragen de optie te overwegen om alsnog energiebesparende maatregelen te nemen.

Publicatiedatum 03/01/2022