9.3 / 10 1759 reviews 

Energie besparen op apparaten in huis

2 min. te lezen

Terug

Wist je dat wel 30 procent van je energierekening wordt besteed aan elektriciteit? Het is om die reden dan ook een goed idee om eens te kijken naar energiezuinige apparaten. Hier zijn twee redenen voor: het is goed voor het milieu en het bespaart je een hele hoop geld. Maar hoe kun je nou goed omgaan met je apparaten en welke tips zijn er voor energiezuinige apparaten? Het begint allemaal met de aanschaf. Je kunt daarom beter een wasmachine, vaatwasser of wasdroger vergelijken om de beste keuze te maken. Lees er hier meer over!

Wasdroger

Wanneer je op zoek bent naar een zuinige wasdroger kun je beter niet kiezen voor de goedkopere varianten. Waarom? Een duurdere variant met energielabel A+++ verbruikt namelijk maar een derde van de stroom in vergelijking met een wasdroger met energielabel B. We kunnen dus concluderen dat energiezuinige wasdrogers duurder zijn in de aanschaf, maar zeker goedkoper zijn in gebruik. Je kunt een nieuwe, duurdere wasdroger dus terugverdienen via een lagere energierekening. Tip: gebruik de waslijn in plaats van een droger. Zo ben je helemaal groen (en voordelig) bezig. Wist je dat je per jaar tot wel 200 kWh aan stroom kunt besparen met een A+++ label ten opzichte van een B label? Dat is uitgerekend 8 procent van het totale stroomgebruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. 

Wasmachine

Daarnaast kun je hetzelfde trucje uitvoeren bij de aanschaf van een wasmachine. Ook hierbij moet je letten op het energielabel (bij voorkeur label A), het stroomverbruik en natuurlijk het formaat. Koop dus geen wasmachine die te groot is voor jouw behoeftes. Het is namelijk voordelig om een wasmachine pas te gebruiken als de trommel vol is. Vergeet ook niet om het “eco” programma te gebruiken om te besparen op energie. Wist je dat een wasmachine gemiddeld 5 procent verbruikt van het totale energieverbruik per huishouden? De grootste energieverslinder zit hem in het gebruik van de wasmachine. Probeer daarom op een energiezuinige manier te wassen. 

Vaatwasser

Bijna ieder huishouden heeft wel een vaatwasser. Ook dit is weer een apparaat waar je aardig wat energie op kunt besparen. Er zijn namelijk slimme trucjes waarmee je tot wel 40% op het stroomverbruik kunt besparen. De meest voor de hand liggende tips? Zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is en kies ook hier weer voor het “eco” programma. Op deze manier krijg je ook gewoon schone vaat en het is een stuk goedkoper dan een ander programma. Wist je dat 10% van het gemiddelde stroomverbruik in huishouden wordt besteed aan een vaatwasser? Reken dus maar uit hoeveel je kan besparen met 40%. Wil je echt milieubewust te werk gaan? Kies er dan gewoon voor om de afwas met de hand te doen. Om energie te besparen in huis, kun je dus eens goed kijken naar je wasdroger, wasmachine en vaatwassers. Dit zijn namelijk de echte energieverslinders!

Publicatiedatum 24/10/2023