9.2 / 10 1836 reviews 

Ga je verbouwen? Niet zonder deze tips!

3 min. te lezen

Terug

Wanneer je gaat verbouwen dan kunnen we garanderen dat je een stressvolle periode tegenmoet gaat. Veel relaties komen en gaan in deze tijd, maar één ding is zeker: die verbouwing komt af. Het maakt niet uit of je de keuken, badkamer, zolder of wc gaat verbouwen (of allemaal), als je alles zelf doet dan gaat er geheid iets niet goed. Met de juiste kennis en tips kom je al een heel eind, daarom hebben we ook deze blog geschreven. 

We gaan jouw er mee helpen dat je met een stuk lager stressgehalte die verbouwing door komt door je een paar handige verbouw-tips te geven!

Hou ruimte over in je budget

Als je zo’n 40.000 bij leent op je hypotheek, betekent niet dat je die volledige 40.000 ook moet gebruiken in je begroting. Er komen altijd onverwachte kosten kijken bij verbouwen, hoe je het wend of keert. Deuren die kapot gaan, bepaalde muren die niet goed gedaan worden en opnieuw moeten, tijd wat verloren raakt, tegels die kapot gaan en deze lijst zou nog met 100 dingen door kunnen gaan. 

Het komt er op neer dat je een realistisch budget moet vast stellen waarin nog beweegruimte is om financiële klappen op te vangen. Leggen ze de leidingen verkeerd? Dan moet je een loodgieter bellen én betalen. Dit voorbeeld geldt eigenlijk wel voor alles: gaat wat verkeerd? Dan moet je betalen, budgeteer dus slim.

Maak een plan

Een gedetailleerd plan als je er toch mee bezig bent. Er komen zo veel kosten, aspecten en mensen kijken bij een verbouwing dat improviseren niet je vertrekpunt moet zijn. Natuurlijk, sommige punten moet je altijd improviseren, maar dit zou niet je hoofdtactiek moeten zijn. Ga samen zitten met iemand die al eens eerder verbouwd heeft en maak een lijstje. 

Hou de volgende stappen aan:

  1. Wat zijn je eisen, dingen die echt moeten gebeuren?
  2. Wat heb je nodig om dit te realiseren? (kosten, partijen en tijd)
  3. Wat zijn je wensen, dingen die leuk zouden zijn maar geen prio hebben?
  4. Terug gaan naar punt 2
  5. Kijk naar meubels, kleuren en andere interieurzaken die aansluiten op punt 1 en 3

Hou je dit aan? Dan komt het wel goed. Elke verbouwing is wel anders, dus wat voor de één een eis is, is voor de ander een wens en vise versa.

Een dak boven je hoofd

En dan bedoel ik niet een dak bouwen op je verbouwde huis, hoewel dat ook handig is. Ik bedoel hierbij vooral dat je een plek moet hebben om te slapen wanneer je bezig bent met je huidige verbouwing. Het kan zijn dat je maar een kleine verbouwing hebt en dat niet nodig is, maar bij de grotere zaken is het handig om te kijken waar je overnacht. Als het een langere periode is en je bent met meerdere mensen, dan raad ik aan om wat kleins te huren. 

Ben je alleen en maar een paar weekjes bezig, dan kan je wellicht tijdelijk bij familie of vrienden intrekken. Plan dit wel tijdig, want buiten slapen is nogal koud.

Let op regelgeving!

Ik wil ook liever buiten de lijntjes kleuren hier en daar, maar bij verbouwen zou ik dit echt proberen te ontlopen. Elke stad heeft ook andere regels, laten we als voorbeeld Rotterdam pakken. Zo heeft Rotterdam een bestemmingsplan die aangeeft wat waar gebouwd mag worden, misschien mag je bouwplan wel helemaal niet aan de hand van het bestemmingsplan. Vraag dit na bij je aannemer. Wellicht wil je je leidingen anders leggen, maar zit je op grond waar dit niet mag. Vraag dit na bij je loodgieter in Rotterdam. Kijk tevens ook na over je een omgevingsvergunning moet aanvragen, en/of de aannemer dit voor je doet.

Ik hoop dat je wat had aan deze tips en dat je volgende (of huidige) verbouwing zo soepel gaat als het lezen van dit artikel, succes! 

 

Publicatiedatum 29/04/2024