9.2 / 10 1825 reviews 

Geniet het hele jaar van je tuin met een overkapping aan huis

2 min. te lezen

Terug

Ten onrechte maken veel huishoudens uitsluitend tijdens de zomermaanden gebruik van hun tuin. Zonde, want een tuin heeft ook in de lente en bijvoorbeeld het najaar veel te bieden. Denk aan de fraai gekleurde bladeren in oktober, de eerste narcissen en tulpen in maart, enzovoorts. Met een overkapping aan huis hoef je niet bang te zijn voor lagere temperaturen in het voorjaar of een typisch Nederlands buitje in het najaar; je geniet een groot deel van het jaar in en van de tuin! Bij de keuze voor een overkapping heb je verschillende mogelijkheden. In dit artikel lees je er meer over. 

Tip: gebruik het komend voorjaar om de overkapping te (laten) plaatsen in de tuin. Zo maak je er dit jaar al gebruik van! 

Verschillende soorten overkappingen 

Populair is een authentieke houten overkapping, vaak gemaakt van douglas hout. Dit type overkapping past goed bij het natuurlijke karakter van de tuin en schuttingen, welke vaak van hetzelfde soort hout gemaakt worden. Nadeel van een houten overkapping is de duurzaamheid ervan; een aluminium overkapping is vaak veel duurzamer. De houten hoekpalen kunnen gaan rotten door de jaren heen. Datzelfde geldt voor het dak van de overkapping, wanneer de bitumen dakbedekking na verloop van tijd slijt. Bij een aluminium overkapping heb je daar geen last van. 

Voordelen van een aluminium overkapping 

Er zijn meer redenen om voor een aluminium overkapping te kiezen. Denk ook aan het feit, dat het aluminium weinig onderhoud vereist. Het is voldoende de overkapping regelmatig af te spuiten of af te nemen met een vochtige doek. Daar waar het hout regelmatig in de beits moet worden gezet om het hout in een goede conditie te houden. Niet onbelangrijk is ook de mate waarin een overkapping licht wegneemt uit de woonkamer, bij een overkapping aan huis. Een houten overkapping blokkeert het natuurlijke licht van buitenaf volledig. Kies je voor een aluminium frame met glazen dak, dan valt het licht nog steeds in huis. De woonkamer wordt er niet donkerder van. Zou je de overkapping aan een losstaand schuurtje bevestigen, dan speelt dit logischerwijs veel minder. 

Complete tuinkamer aan huis plaatsen 

Je kunt een aluminium overkapping volledig afsluitbaar maken, met glazen panelen aan de voor- en zijkanten. Op deze manier creëer je een complete tuinkamer aan huis. Het voordeel van zo’n tuinkamer is dat je er zelfs in de winter gebruik van zou kunnen maken. Zeker in combinatie met een heater. 

Publicatiedatum 01/02/2023