9.2 / 10 1817 reviews 

Genieten van de juiste lichtinval in je woning

3 min. te lezen

Terug

Licht is leven. Niet alleen planten hebben zonlicht nodig om te groeien, ook mensen kunnen niet zonder licht. Ons lichaam maakt vitaminen aan door zonlicht, een donkere omgeving kan tot depressiviteit leiden. Een warme kleurtemperatuur maakt ons slaperig. Met andere woorden; licht heeft meer invloed op het dagelijks leven dan ze wellicht zou verwachten. Op deze pagina leggen we uit hoe je optimaal kunt genieten van de juiste lichtinval in je woning.

Klein wonen, groot denken

Een klein appartement biedt minder ruimte dan een grote, vrijstaande woning, dat mag duidelijk zijn. Denk bij de inrichting niet aan de vierkante meters die je graag zou hebben, maar de ruimte die je wel tot je beschikking hebt. Het formaat van de vensters speelt een belangrijke rol in de perceptie van ruimte. Zo lijkt een ruimte met kleine raampjes optisch kleiner dan een kamer met grote vensters. Met name oudere panden zijn gebouwd met kleine ramen waar relatief weinig licht doorheen kan schijnen. Door slimme keuzes te maken kun het aanzicht en karakter van een ruimte enorm veranderen. Uiteraard speelt de aanwezigheid van meubilair, kasten of huisdecoraties een rol bij de inrichting, vergeet niet dat zowel kunstlicht als natuurlijk licht een enorme impact heeft op de perceptie van de ruimte. Hoe klein je ook woont, denk groot en sta open voor originele ideeën.

Raamdecoratie als zonwering

Laten we even een heel praktische tip geven; gordijnen doen ook dienst als zonwering. De voornaamste reden om raamdecoratie op te hangen is de verhoogde privacy. Je wilt inkijk reduceren, zeker in de avond als het binnen lichter is dan buiten. Gordijnen worden dan ook meestal gesloten in de avonduren. Maar overdag? Naast vitrage kun je ook semi-transparante rolgordijnen ophangen. Of zelfs volledig verduisterende gordijnen als je echt al het zonlicht buiten wilt houden. Waarom zou je overdag de gordijnen sluiten? Denk maar eens aan:

  • Je wilt een film kijken overdag maar de zon schijnt fel op je televisie.
  • De UV-straling van de zon zorgt dat de meubels sneller van kleur verschieten.
  • Je woont aan een drukke weg en je hebt last van inkijk overdag.
  • Door de zon wordt de ruimte snel warm, die hitte krijg je haast niet weg.
  • In de zomer kan het laat donker worden, als gevolg daarvan kun je de slaap niet vatten.

Wist je dat je lichaam anders reageert op blauw-wit licht dan op geel-wit licht? Warm wit maakt ons rustig en slaperig terwijl koel licht je alert houdt. Door controle te nemen over zowel natuurlijk licht als kunstlicht kun je jouw bioritme beïnvloeden.

Waarom automatische raamdecoratie voordeel biedt

Je ziet nu wel dat licht niet alleen bepaalt wat je ziet maar ook wat je voelt. Met standaard gordijnen zul je deze in de ochtend openen en in de avond weer sluiten. Als je kiest voor PoweredBlinds elektrische gordijnen kun je op ieder moment van de dag de gordijnen openen, sluiten of halfopen zetten. Zelfs als je niet thuis bent! Dit kan via een afstandsbediening, een app of binnen een smart home met je stem. Automatiseren is ook mogelijk, dan profiteer je pas echt van de voordelen van automatische raamdecoratie. Zo kun je de gordijnen laten sluiten als de zon buiten begint te schijnen of juist als de zon onder gaat. Er zijn talloze opties in diverse stijlen en kleuren leverbaar.

Hoe werken kleuren eigenlijk?

Een kleur die je ziet is eigenlijk het deel van het lichtspectrum dat niet weerkaatst wordt. Bij wit licht wordt al het invallende licht weerkaatst, bij zwart helemaal niets. Daarom wordt een zwart oppervlak in de zon ook veel warmer dan een wit oppervlak. Als je dit weet dat begrijp je ook direct beter hoe lichtinval in de woning werkt. In een ruimte met witte wanden heb je minder felle lampen nodig om de ruimte te verlichten bijvoorbeeld. Kleuren hebben ook een effect op je gevoel, zo is groen rustgevend terwijl rood je juist alert maakt. Dit is voor een deel cultureel bepaald, het heeft ook te maken met de manier waarop ons brein werkt.

De magie van schaduw

In de filmindustrie wordt veel gebruik gemaakt van schaduw om met beelden een verhaal te vertellen. Schaduw is het ontbreken van licht, om de sfeer te bepalen is dit net zo belangrijk als de kleur of intensiteit van het aanwezige licht. Denk aan het licht wat door halfopen jaloezieën heen schijnt. Deze schaduwwerking geeft de omgeving een bijzondere uitstraling. Dankzij controle over invallend licht in combinatie met kunstlicht kun je op ieder moment van de dag de gewenste sfeer in huis bepalen. Met smart lights en elektrische raamdecoratie heb je ultieme controle over licht.

Publicatiedatum 05/05/2021