9.2 / 10 1825 reviews 

Goedkoper wonen met zonnepanelen op het dak van je huis 

2 min. te lezen

TerugVind jij het ook een leuke hobby om aan het eind van de maand te kijken op welke kostenposten er bespaard kan worden? Door geld te besparen op de energierekening, abonnementen en bijvoorbeeld je verzekeringen, houd je aan het eind van het jaar meer geld over voor een vakantie, nieuwe accessoires in huis of bijvoorbeeld voor de bank waar je al jaren naar kijkt! Een van de manieren om goedkoper te wonen is de keuze voor zonnepanelen op het dak van je huis. Je kunt hierbij kiezen voor zowel het kopen van zonnepanelen, als voor het huren hiervan. De prijzen van het huren van zonnepanelen maken dit een hele interessante optie, wanneer je momenteel onvoldoende budget hebt om te investeren in je eigen zonnepanelen. Groot voordeel van het huren van zonnepanelen is dat het je direct rendement oplevert. 

Start direct met het verlagen van je energiekosten 
Je kunt de te huur aangeboden zonnepanelen vandaag nog online aanvragen, waarbij het zaak is om vooraf een aantal dingen uit te zoeken. Hoeveel kWh verbruik je maandelijks? Welke apparaten verbruiken de meeste stroom; loont het om deze te vervangen? Hoe groot is je dak en op welke delen van het dak kun je zonnepanelen laten leggen? Bij dat laatste punt speelt ook de ligging van het dak mee. Ook de bebouwing rondom je woning kan hierin een rol spelen. Mogelijk zorgen hoge bomen of flats ervoor dat een deel van het dak grotendeels in de schaduw ligt gedurende de dag. Op basis van deze factoren bepaalt een online tool voor je, hoeveel zonnepanelen je op het dak zou moeten leggen. 

Terugverdientijd van aangeschafte zonnepanelen 
Mogelijk twijfel je nog tussen het huren en kopen van zonnepanelen. In dat geval is het slim om te kijken wat zonnepanelen je aan investering gaan kosten en in welke periode je dit terugverdient. De terugverdientijd van zonnepanelen is logischerwijs enigszins afhankelijk van de kwaliteit hiervan. Je kunt het totaal aan kosten en opbrengsten naast de kosten en opbrengsten van de gehuurde zonnepanelen leggen, om een keuze te maken. Zonnepanelen huren blijkt voornamelijk interessant te zijn wanneer je momenteel onvoldoende financiële ruimte hebt om duizenden euro’s te investeren in zelf aangekochte zonnepanelen. Met het huren van de zonnepanelen kun je die ruimte wel creëren, het levert je al snel een besparing op van enkele tientallen euro’s per maand (bij een gemiddeld huishouden). Bij gekochte zonnepanelen ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar in veel gevallen. 

Publicatiedatum 28/07/2022