9.2 / 10 1808 reviews 

Het effect van de juiste verlichting op je interieur

2 min. te lezen

Terug

Verlichting, waar het voor de meeste puur praktisch dient, is het voor de ander een essentieel onderdeel van de inrichting. Niet alleen de kleur of vorm van de lamp is belangrijk, maar ook de hoeveelheid licht en de scherpte die de lamp geeft. Je kunt je namelijk voorstellen, dat hoe gezellig je huis ook is ingericht, deze sfeer in één keer teniet kan worden gedaan wanneer je een felle lamp in je kamer hebt staan. Je bent immers niet op een bouwplaats. Het is dus ontzettend belangrijk dat je kiest voor de juiste verlichting. Niet voor niets wordt er geadviseerd te werken met een lichtplan.

Boven de eettafel

Wanneer de stukadoor klaar is met stucen, dan is het tijd te kijken waar je de lamp wilt neerhangen. Niet alleen is de positie belangrijk, maar ook het type lamp welke je kiest. De juiste verlichting, is namelijk essentieel om een sfeervol huis te creëren. Wanneer je opzoek gaat naar een passende lamp voor boven de eettafel, is het aan te raden te kiezen voor een lamp die je kunt dimmen. De eettafel is namelijk een plek die multifunctioneel wordt gebruikt. Wanneer je rustig geniet van je kop koffie en de krant wilt lezen, dan is het wel zo fijn dat je voldoende licht hebt. Heb je een romantisch 3 gangen diner gemaakt voor je partner, dan is een gedimd licht bij uitstek geschikt.

Basisverlichting of sfeerverlichting?

Als we kijken naar de verlichting in ons huis, dan kunnen we deze indelen in drie verschillende categorieën. Dit zijn basis,-functioneel en sfeerverlichting. Basisverlichting is verlichting die vaak wordt toegepast door het hele huis. Dit is een lamp in de gang, het toilet maar ook de woonkamer. Een ander onmisbaar element is sfeerverlichting. Dit zien we vaak terug in de vorm van een tafellamp voor op je dressoir of vensterbank. Kies je voor een lamp aan de muur, houd er dan rekening mee dat je deze niet zo kunt verplaatsen. Doordat er een gat in de muur zit, zal de stukadoor deze muur eerst weer moeten herstellen. Sfeerverlichting in combinatie met basisverlichting zorgt ervoor dat het één geheel wordt.

Energiezuinige lampen

We worden met z’n allen steeds milieubewuster. Dat geldt ook voor de keuze voor verlichting. Wanneer je namelijk kiest voor energiezuinige lampen, dan is dit een stuk minder schadelijk voor het milieu. De meest bekende vorm van dergelijke lampen zijn natuurlijk ledlampen. Deze zijn in allerlei soorten, maten en sterktes verkrijgbaar. Je kunt ledverlichting dus als zowel basisverlichting als sfeerverlichting gebruiken. Wanneer je kiest voor sfeerverlichting, dan is het aan te raden deze te plaatsen op een ietwat donkere plek. Bijvoorbeeld voor een donker gesaust renovlies behang. Dit zorgt voor een prachtig sfeervol effect. Zo kun je vervolgens op verschillende plekken in je woonkamer kiezen voor sfeerverlichting, maar overdrijf het ook niet. Als stelregel wordt vaak per zitgedeelte maximaal twee lampen gehanteerd. Het grote voordeel aan zowel een sta- als tafellamp, is dat je deze in tegenstelling tot een hanglamp eenvoudig kunt verplaatsen.

Publicatiedatum 29/04/2022