9.2 / 10 1836 reviews 

Het kiezen van een binnendeur, welke deur past bij jou?

2 min. te lezen

Terug

Binnendeuren in verschillende maten en soorten, maar welke is het meest geschikt voor de ruimte waarin je deze toe wil passen. En past het ook bij je smaak en wens? Het belangrijkste is dat een deur een doorgang goed afsluit en je een veilig gevoel geeft. Maar daarnaast kunnen deuren je ruimte een knus gevoel geven en uitnodigend maken. Een binnendeur bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis dus is het fijn als die aansluit bij de rest van je interieur en stijl. Kies je voor een binnendeur of ga je voor een schuifdeur die mooi langs de muur schuift. Wanneer je voor een binnendeur kiest, hou dan rekening of je een stompe binnendeur of een opdek binnendeur kiest. Stompe binnendeuren vallen volledig in het kozijn en opdek binnendeuren vallen gedeeltelijk op het kozijn. De stompe binnendeuren passen niet in een opdek kozijn en andersom. Als je kiest voor schuifdeuren, dan heb je hier schuifdeurbeslag voor nodig. Wanneer je voor schuifdeursystemen kiest, dan heb je de keuze of je het systeem aan het plafond of aan de muur monteert. Let daarom goed op of je hier genoeg ruimte voor hebt, wanneer het je systeem uitkiest.

Voorkom tochtstromen met een valdorpel in of op je deur

Bij het kiezen van een binnendeur heb je de optie om deze energiebesparend te maken. Tocht kan gewoon onder de deur doorkomen. Het zorgt voor kou in huis en onnodig energieverbruik. Je wil natuurlijk knus op je eigen plekje zitten, zonder dat je het koud hebt en hierdoor kan een valdorpel een oplossing zijn. Welke binnendeur je kiest, een tochtvaldorpel maakt je huis tochtvrij. Dit voorkomt een hogere energierekening en je hebt ook langer plezier van opgewarmde ruimtes.

Wat is een valdorpel nu eigenlijk?

Je wil een gebouw toegankelijk maken zonder dorpels, dan is een valdorpel een uitstekende oplossing. Een valdorpel is een mechanisme wat ervoor zorgt dat een siliconen of rubberen profiel naar beneden gedrukt wordt, bij het sluiten van de deur. Dit tochtwerende systeem zorgt er voor dat de kier onder de deur afgedicht wordt. Valdorpels kunnen aan de onderkant van de deur ingefreesd worden, waardoor deze niet zichtbaar zijn. Daarnaast zijn er ook valdorpels die je op de deur kunt schroeven, die de luchtstroom onder een deur voorkomt. In de zomer hou je de warmte buiten en de koelte binnen, en in de winter weer andersom.

Voordelen van valdorpels

Er zijn een aantal voordelen wanneer je voor een valdorpel kiest. Doordat een valdorpel onderuit de deur valt, hoeft er geen dorpel gemaakt te worden en is er geen ‘obstakel’ in de vloer, maar blijft de vloer vlak. Vooral in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen kan dit zeer wenselijk zijn. Een aantal valdorpels beschermen naast tocht ook tegen brand, rook en geluid.

Zijn valdorpels te gebruiken voor schuifdeuren?

Bij een schuifdeur die voor de wand langs schuift zal er altijd een kier tussen de muur en de deur aanwezig zijn. Dit is niet ideaal om tocht of geluid tegen te gaan. Het plaatsen van een stofborstel op de zijkant van de deur en een valdorpel aan de onderkant van de schuifdeur, kan dit verminderen. De valdorpel voor schuifdeuren valt automatisch wanneer de schuifdeur gesloten wordt.

Publicatiedatum 05/01/2023