9.2 / 10 1806 reviews 

Het verduurzamen van je woning

2 min. te lezen

Terug

Het verduurzamen van je woning kan een positieve werking hebben op je bankrekening en op onze planeet. Er zijn genoeg kleine aanpassingen die je al kunt implementeren in je dagelijks leven om je ecologische voetafdruk én energierekening te verkleinen. Als je wilt investeren in de toekomst dan zijn er ook nog genoeg opties. In deze blog gaan we het hebben over deze kleine en grote aanpassingen.

Kleine aanpassingen

Er zijn een aantal kleine aanpassingen die je nu al kunt doen aan je woning, namelijk:

 • Kies voor ledverlichting
  Door gloei- en halogeenlampen te vervangen door ledlampen zal je 85 – 90% minder stroomgebruiken
 • Zet de verwarming lager
  Door de thermostaat één graad lager te zetten dan je gewend bent kun je al zo’n 120 euro per jaar besparen
 • Kies voor energiezuinige apparaten
  Je kunt een hoop geld besparen door te kiezen voor energiezuinige apparaten, als die aan vervanging toe zijn

Groene investeringen om je woning te verduurzamen

Echt investeren in duurzaamheid is voor een groot deel van Nederland nog niet weggelegd, als is de groep die het wel doet zeker aan het groeien, mede dankzij de hoge energieprijzen. Als je van plan bent om te investeren in een duurzame woning dan kun je een aantal dingen doen.

Warmtepomp

De meest duurzame investering is een warmtepomp nemen. Met een warmtepomp kun je op een duurzame manier warm water krijgen en je woning verwarmen. De warmtepomp is zeker interessant voor iedereen die zelfvoorzienend wil leven, een passief huis wil krijgen en milieubewust wil omgaan met de aarde en de schaarse grondstoffen. 

Isolatie

Goede isolatie is ontzettend belangrijk om de warmte ook echt in de woning te behouden. Je kunt op verschillende manieren isoleren:

 • Dakisolatie
  Dit is heel belangrijk, warmte kan namelijk via een slecht geïsoleerd dak de woning verlaten. Je kunt je dak op verschillende manieren isoleren, namelijk via de buitenkant (onder de dakpannen) dit is interessant als het dak aan vervanging toe is, via de binnenkant of via de zoldervloer
 • Muurisolatie
  Je kunt ook de muren isoleren. Dit kan door de spouwmuren te isoleren, de buiten muren aan de buitenkant (nieuwe voorgevel) of via de binnenkant (dan verlies je een beetje ruimte aan de binnenkant)
 • Goede kozijnen en HR++ beglazing
  Via de ramen en deuren kan ook veel warmte verdwijnen, dit kun je voorkomen door voor het meest isolerende glas te kiezen en de kozijnen te vervangen zodat deze altijd goed aansluiten en er geen kieren zijn

Zonnepanelen

Een andere manier om te verduurzamen is door zonnepanelen te nemen. Doormiddel van zonnepanelen kun je je eigen duurzame energie opwekken. Dit zal korte metten maken met je stroomrekening en je kunt er zelfs nog geld mee verdienen! Je kunt namelijk (nog) je overige stroom terug leveren aan het net. 

Financiering

Om dit alles te financieren krijg je hulp van de overheid. Je kunt subsidie krijgen op een warmtepomp en er bestaat een energie bespaar lening. Dit is een interessante lening die je kunt gebruiken om je woning te verduurzamen. Deze lening zou je moeten kunnen afbetalen met het geld dat je bespaart. Als je meer wilt leven over duurzaam en zelfvoorzienend leven kun je een kijkje nemen op doepserleven. Doepserleven is erg veel bezig met deze dingen en zoekt alles voor ons uit zodat wij dit niet hoeven te doen!

Publicatiedatum 18/07/2022