9.2 / 10 1875 reviews 

Hoe kies je de juiste kamerplanten voor jouw woonsituatie?

2 min. te lezen

Terug

De keuze voor een kamerplant ligt vaak aan het uiterlijk van de plant. Wellicht niet de beste methode voor het kiezen van een nieuwe kamerplant! Kijk bij de aanschaf van kamerplanten vooral naar de hoeveelheid licht die kamerplanten nodig hebben. Zodra er huisdieren en kleine kinderen zijn, is het ook verstandig om te kiezen voor een kamerplant die niet giftig is. 

De verschillende soorten kamerplanten

Bij het zoeken naar een geschikte kamerplant zijn er verschillende factoren van belang. Om je op weg te helpen belichten we de meest belangrijke eigenschappen.

Luchtzuiverende planten

De meeste kamerplanten hebben een luchtzuiverende functie. Dit houdt in dat de plant CO2 omzet in zuurstof, en daarnaast waterdamp afgeeft. Dit zorgt ervoor dat planten met luchtzuiverende functie zelfs de luchtvochtigheid in huis kunnen verbeteren. Enkele voorbeelden van luchtzuiverende planten zijn de Ficus, ananasplant en varens.

Makkelijke planten

Zeker als je een beginner bent op gebied van kamerplanten, kan de verzorging lastig zijn. Kamerplanten met het label makkelijk zijn zelfs voor beginners goed te verzorgen. Vaak hebben deze planten slechts één keer per week water nodig. Daarbij hebben makkelijke planten vaak geen harde eis wat betreft de lichtbehoefte. Enkele voorbeelden van makkelijke planten zijn de Monstera, Philodendron en Beaucarnea.

Niet giftige planten

Mochten er huisdieren en/of kleine kinderen in huis zijn, dan is een niet giftige kamerplant een goede keuze. Bij inname van een giftige kamerplant, zoals de Begonia en Dracaena kunnen er vervelende symptomen optreden. Zeker bij grote inname van bladeren kan het gevaarlijk zijn voor mens en dier. Verstandig dus om van te voren je in te lezen over welke planten niet giftig zijn. Enkele voorbeelden van niet giftige planten zijn de Areca palm, Beaucarnea en bananenplant.

Groene planten vs. bloeiende planten

De meeste kamerplanten hebben groen blad, en schalen we onder de groene planten. Bij de keuze voor een geschikte kamerplant kan het van belang zijn om te kiezen voor een groene of bloeiende plant. Groene planten hebben namelijk andere behoeftes dan bloeiende planten. Hoe groener het blad, hoe makkelijker de plant te verzorgen is. Bij bloeiende planten is de verzorging vaak al lastiger. Dit komt omdat het laten bloeien van een plant intensiever kan zijn. Enkele voorbeelden van bloeiende planten zijn de Anthurium, Bromelia en Spathiphyllum.

Hangende planten

Ben je op zoek naar een kamerplant voor op een dressoir, wandplank of vensterbank? Dan kan een hangplant een goede optie zijn. Hangplanten nemen vaak weinig ruimte in beslag. Ideaal voor huizen en kantoren waarbij de ruimte beperkt is. Enkele voorbeelden van hangplanten zijn de Lipstickplant, Scindapsus en Hedera.

Kamerplant met decoratieve pot 

Vaak worden planten verkocht in plastic bakjes. Dit zijn zogenoemde kweekpotten. In kweekpotten worden de planten gekweekt bij een kweker. Deze kweekpotten hebben onderin gaten, zodat overtollig water makkelijk kan weglopen in de kwekerij.

Zowel bij online kamerplanten als de aanschaf van planten in een winkel, heb je de keuze voor planten met kweekpot of decoratieve pot. Het fijne aan planten die verkocht worden met decoratieve pot is, dat je weet dat de pot en plant bij elkaar passen. Niet ieder materiaal is geschikt voor iedere plant. Planten die veel water nodig hebben, kunnen bijvoorbeeld slecht tegen potten van terracotta.

Publicatiedatum 28/04/2022