9.2 / 10 1817 reviews 

Hoe kies je de juiste makelaar?

2 min. te lezen

Terug

Het kopen of verkopen van een huis kan best wel wat impact op je hebben. Gedurende het hele proces krijg je namelijk te maken met emoties, spanning en financiële investeringen. Om dit in goede banen te kunnen leiden, is het kiezen van de juiste makelaar een prioriteit nummer 1. Deze kan namelijk een aanzienlijke invloed hebben op het succes van jouw koop of verkoop. We vertellen je graag hoe je de juiste makelaar kiest.

Ervaring en expertise

Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken bij het kiezen van een makelaar is de ervaring en expertise. Vraag hoe lang hij/zij al in de vastgoedbranche actief is en hoeveel transacties er succesvol zijn afgehandeld. Een ervaren makelaar heeft vaak een diepgaande kennis van de lokale vastgoedmarkt en kan je helpen om de beste prijs te krijgen, of je nou koopt of verkoopt. Bovendien kun je ook vragen naar de specialisaties van de makelaar. Sommige makelaars zijn gespecialiseerd in bepaalde soorten vastgoed, zoals woningen, commercieel vastgoed of investeringspanden. Als jouw behoeften specifiek zijn, kan het raadzaam zijn om een makelaar te kiezen die ervaring heeft met dat specifieke type vastgoed.

Betrouwbaarheid en integriteit

Betrouwbaarheid en integriteit zijn essentiële eigenschappen voor een makelaar. Je wilt iemand die eerlijk en transparant is. Iemand die jouw belangen behartigt en niet alleen op zoek is naar een snelle commissie. Je kunt de reputatie van een makelaar onderzoeken door referenties te vragen en online beoordelingen te bekijken. Vraag ook naar eventuele lidmaatschappen bij beroepsorganisaties, wat kan wijzen op een bepaald niveau van professionaliteit.

Commissiestructuur

Makelaars hanteren doorgaans een commissiestructuur, waarbij ze een percentage van de verkoopprijs ontvangen als vergoeding voor hun diensten. Het is belangrijk om deze commissiestructuur helder te hebben voordat je een makelaar inhuurt. 

Communicatieve vaardigheden

Effectieve communicatie is cruciaal! Je wilt een makelaar die snel reageert op jouw vragen en die je regelmatig op de hoogte houdt van de voortgang. Vraag potentiële makelaars hoe ze gewoonlijk communiceren met hun klanten en of ze (indien nodig) ook beschikbaar zijn buiten reguliere kantooruren.

Persoonlijke 'klik'

Last but not least is het van belang dat je een persoonlijke klik hebt met jouw makelaar. Je zult gedurende het proces veel tijd met hem/haar doorbrengen en persoonlijke interacties hebben. Het is belangrijk om iemand te kiezen waarbij je je op je gemak voelt en die naar jouw wensen luistert. Een goede makelaar begrijpt jouw behoeften en doelstellingen en werkt samen met jou om ze te bereiken.

Publicatiedatum 22/09/2023