9.2 / 10 1836 reviews 

Hoe kies je de juiste vloer voor een woning?

2 min. te lezen

Terug

Ga je binnenkort verhuizen of ben je gewoon toe aan een nieuwe vloer? Dan kom je waarschijnlijk voor een lastige keuzes te staan. Of je nu gaat voor een gietvloer, tegels, tapijt, laminaat of pvc vloer het blijft een moeilijke keus. In dit artikel helpen wij je graag een stapje op weg bij het kiezen van vloeren. Buiten de persoonlijke smaak en sfeer, heeft iedere vloer andere eigenschappen. Daarnaast moet je vloer ook passen bij de meubels. Maar waar moet je nou écht op letten bij het kiezen van de juiste vloer? Wij geven je vier handige tips die je kan gebruiken. 

Tip 1: De ruimte in de woning 

Een vloer kan je kiezen in verschillende soorten materialen. De keuze voor het materiaal is sterk afhankelijk van de ruimte waarin je de vloer wil gaan plaatsen. Ga je een vloer leggen in de keuken of badkamer? Dan moet je bijvoorbeeld letten op de vochtbestendigheid  van de vloer. Hout is in dit geval dan geen goede keus. Hout kan je daarentegen beter plaatsen in de woonkamer of slaapkamer. Bepaal daarom dus goed wat je in de ruimte gaat doen en aan welke eisen de vloer moet voldoen. 

Tip 2: Gebruik van de vloer

Een huis met kinderen of huisdieren vraagt een ander soort vloer dan wanneer je alleen woont. Het is daarom belangrijk dat je naast het uiterlijk ook naar de praktische aspecten van een vloer kijkt. Is de vloer bijvoorbeeld gemakkelijk schoon te maken met een dweil? En kijk ook naar de duurzaamheid van de vloeren. Hoe intensiever een vloer wordt gebruikt des te meer dit belangrijker wordt. Dit hangt ook samen met hoelang je de vloer wil laten mee gaan. Bedenk ook goed hoe je wil dat de vloer aanvoelt en breng ik kaart of er al vloerverwarming aanwezig is. Ook moet je stil staan bij de isolatie van een vloer. Woon je bijvoorbeeld in een appartement? Dan moet je vloer waarschijnlijk aan een bepaalde demping en dikte voldoen. 

Tip 3: Ruimtelijk effect

 Ben je opzoek naar een vloer voor een kleinere ruimte? Dan kunnen lichte kleuren en eenvoudige patronen zorgen dat de ruimte optisch groter lijkt. Een lichte vloer reflecteert namelijk het licht, waardoor de totale ruimte ook lichter wordt. Kies je ook voor lichte muren in de ruimte? Dan kan je er voor kiezen om contrast aan de brengen met andere tinten met behulp van woonaccessoires. Hiermee zorg je voor een gezellig en huiselijk gevoel. Voor een grotere ruimte kan je juist wel kiezen voor een donkere vloer met patronen. Dit zorgt er voor dat de ruimte niet te kil wordt. In combinatie met lichte kleuren en meubels geeft dit een mooie en luxe uitstraling. 

Tip 4: De plinten bij de vloer 

Ook dit mag zeker niet ontbreken in het lijstje: de plinten. Kies plinten in dezelfde kleur als de vloer die je hebt gekozen, dan lijkt het woonoppervlakte namelijk groter. Liever plinten in dezelfde kleur als de muur? Dan kan de ruimte optisch kleiner lijken. Twijfel je nog over de keus die je gaat maken? Leg dan eerst de vloer en neem de samples van de plinten mee. Bekijk vervolgens wat je het mooiste vindt en maak het helemaal af.  

Na het lezen van dit artikel hopen wij je op de goede weg te hebben geholpen. Succes met het vinden en kiezen van de juiste vloer voor jouw woning.

Publicatiedatum 26/11/2020