9.2 / 10 1806 reviews 

Hoe kook je met een houtkachel met oven?

2 min. te lezen

Terug

Wil jij ook graag beginnen met koken op een houtkachel of zou je graag een houtkachel met oven willen aanschaffen? Koken met een houtkachel en oven kan je gerechten een unieke smaak geven. Het is tevens goed voor het milieu omdat hout een hernieuwbare bron is. Daarnaast is het gewoon een leuke en bevredigende ervaring. Koken in je eigen oven. Hoe leuk is dat? Wil je er graag meer over weten? Blijf dan even lezen!

De houtkachel met oven uitgelegd

Deze kachels zijn een soort alles-in-één toestellen. Je kunt ze zowel gebruiken als verwarming voor je huis als om lekker eten te koken. Natuurlijk gebruiken deze kachels hout als brandstof en ze zijn meestal gemaakt van ijzer en staal. Sommige van deze kachels hebben een ingebouwde schoorsteen, terwijl de ander weer een extern rookkanaal nodig heeft. Op de top van deze kachels vind je meestal een oven waarmee je voedsel kunt maken door middel van straling en warme lucht. De uitgebreide versies hebben zelfs handige extra's zoals een grill of rotisserie voor het braden van vlees. Verder hebben deze kachels vaak een kookoppervlak waarop je potten en pannen kunt plaatsen om te koken.

De voordelen van een houtkachel met oven

Houtkachels met een oven hebben veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je zowel kunt verarmen als koken. Op die manier kun je gerechten op een unieke en authentieke smaak krijgen door het gebruik van hout als brandstof. Daarnaast kun je energie besparen, omdat één houtkachel en één brandstof zowel je huis kunnen verwarmen als gebruikt kunnen worden om te koken. Hierdoor wordt je energieverbruik aanzienlijk verminderd.

Tips om te koken met een houtkachel met oven

Koken met een houtkachel en oven is een kunst die enige kennis en ervaring vereist, dus hier zijn enkele handige tips.  Leer jezelf eerst hoe je het vuur kunt aansteken en beheersen. Dit is niet meer dan een kwestie van geduld en oefening. Je moet ook de hoeveelheid hout die je toevoegt goed doseren om de sterkte van het vuur en de temperatuur in de oven te beheersen. Daarnaast moet je begrijpen hoe je de oven op de juiste temperatuur kunt houden. De juiste temperatuur is weer afhankelijk van het soort gerechten dat je wilt bereiden. Een andere tip is om het hout altijd droog en vrij van hars te houden. Het vochtigheidsniveau zou minder dan 20% moeten zijn.

Koken in de houtkachel

Je kunt allerlei gerechten maken. Als je een houtkachel met een oven wilt, gebruik dan de rookgasaansluiting aan de achterkant zodat je meer ruimte in de oven hebt. Het is al gezellig om met vrienden en familie rond de houtkachel te zitten, maar met een bakoven wordt het nog leuker! Je kunt van alles in de oven bereiden, van pizza's tot varkenshaas in spek. En er zijn nog veel meer recepten, zoals aardappelschotel, chocoladecake en gehaktbrood. Eet smakelijk!

 

Publicatiedatum 15/11/2023