9.2 / 10 1816 reviews 

Hoe kun je energie besparen in je huis? 

2 min. te lezen

Terug

Moet je je verwarming de hele dag laag houden? En hoe zit het met het zwart schilderen van radiatoren? In dit artikel ga je op een mythe-brekende missie gegaan om te zien of de experts op het gebied van energie efficiëntie denken dat veelgebruikte trucs om het energieverbruik te verminderen echt werken. Op het moment zitten we natuurlijk veel thuis, dus gebruiken we sowieso al meer energie dan normaal. Toch zul je nog zo weinig mogelijk geld willen betalen aan je energieleverancier, wat mogelijk zal zijn met behulp van dit artikel. 

Moet je de verwarming de hele dag laten staan op laag of moet je het juist hoger zetten als je het nodig hebt?

Deze vraag wordt vaak gesteld en de antwoorden worden vaak fel bediscussieerd. Toch is het volgens experts een mythe dat het goedkoper is om de verwarming de hele dag laag te laten staan. Ze zeggen duidelijk dat je Vaillant ecoTEC plus CW5 verwarming aanzetten wanneer je het nodig hebt de beste manier is om op de lange termijn energie en dus geld te besparen. Hierbij is het bovendien extra goed om een timer te gebruiken. Het is daarnaast belangrijk om te begrijpen dat het allemaal draait om de totale hoeveelheid energie die nodig is om je woning te verwarmen. Toch is het dus beter om de verwarming niet de hele dag aan te houden, want je zult dan constant energie verliezen aangezien een bepaalde hoeveelheid lekt uit je huis.

Gebruiken opladers nog elektriciteit wanneer ze in het stopcontact zitten maar niet in de laptop of telefoon?

Probeer laders los te koppelen wanneer ze niet worden gebruikt. Experts geven namelijk aan dat veel opladers energie verbruiken als ze in een stopcontact blijven zitten. Dit kun je ook zelf testen. Voel eens aan de lader. Is het warm? Dan verbruikt het energie. Veel apparaten, zoals gameconsoles, laptops en tv's, krijgen ook stroom als ze zijn aangesloten en niet worden gebruikt. Dit is dan natuurlijk zonde van de energie en dus het geld. Het gebruik van dit stand by vermogen kan eenvoudig worden vermeden door de apparaten uit te schakelen. Door dit te doen zul je al snel ongeveer 50 euro per jaar kunnen besparen. Dat is toch maar weer mooi meegenomen.

Helpt het om radiatoren zwart te schilderen?

Als het om het zwart schilderen van je radiatoren gaat dan is het antwoord nee. Sterker nog, het is zelfs beter om ze standaard wit te houden, al is het verschil niet echt enorm. Radiatorpanelen kunnen energie besparen, maar niet veel. Het is juist belangrijker om je muren te isoleren om te voorkomen dat de warmte volledig uit je huis weglekt. Het is alsnog wel mogelijk om het energieverbruik te verminderen met behulp van de radiatoren. Dit kun je namelijk doen door reflecterende panelen te plaatsen achter de radiatoren. Hierdoor kan de warmte niet uit de buitenmuur ontsnappen.

Is het beter om deuren gesloten of open te houden als de verwarming aanstaat?

Het is beter om deuren gesloten te houden voor kamers die je niet verwarmt. Radiatoren, elektrische paneelverwarmers en convectiekachels werken allemaal door een convectiestroom in een kamer te creëren. Terwijl hete lucht opstijgt, cirkelt deze rond naar de andere kant van de kamer, koelt af en zinkt en reist terug langs de vloer naar de kachel om weer opgewarmd te worden. Het sluiten van deuren zorgt ervoor dat deze stroom binnen de daarvoor bestemde ruimte blijft en voorkomt dat koude lucht binnendringt. Heb je in alle kamers van je huis de verwarming aan staan? Het maakt dan dus niet echt uit of je de deuren open of gesloten houdt. 

Publicatiedatum 19/02/2020