9.2 / 10 1806 reviews 

Hoe kun je houten auto’s schoonmaken en polijsten? 

2 min. te lezen

Terug

Of je huis nu geïnspireerd is op het midden van de vorige eeuw, een Scandi-paradijs of een serieuze knipoog naar Cottage Core, er gaat niets boven massief houten meubilair om een ruimte karakter te geven. En om ervoor te zorgen dat dit perfecte accent er prachtig geprepareerd en gepolijst blijft uitzien, net zoals toen je het voor het eerst kocht, is het belangrijk om de basisprincipes van het correct reinigen en polijsten van hout te begrijpen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet, al kun je ook de adviezen op de site van de expert Wooninformatie hiervoor gebruiken.

Het schoonmaken van houten meubels

Er is geen vast schema, maar het hangt af van hoe het hout eruit ziet. Als er zichtbaar stof op het oppervlak zit en als de afwerking er een beetje dof of ongelijkmatig uitziet, dan is het tijd om je meubels af te stoffen en te polijsten. Experts adviseren gelakte meubels slechts één keer per week schoon te maken. Om je houten oppervlak af te stoffen en schoon te maken, gebruik je een microvezeldoek en alleen water. En als je houten meubel niet afgewerkt is, gebruik dan alleen een droge doek omdat water het hout kan vervormen. Overweeg vervolgens om je meubelstuk te poetsen met bijenwas voor een betere bescherming.

Het polijsten van houten meubels

Om je eigen polijstmiddel te maken voor een woonruimte, kun je azijn en olijfolie gebruiken. Dit is een geweldige combinatie om niet alleen schoon te maken, maar ook om glans te geven, omdat de witte azijn een natuurlijk samentrekkend middel is, en de olijfolie het hout weer vochtig maakt. Sommigen voegen ook graag citroen toe, die antibacteriële eigenschappen heeft en natuurlijk een frisse geur. Om je eigen boenwas te maken, heb je witte azijn, olijfolie en citroenen nodig, evenals een schone spuitfles of een kom en een paar schone microvezel/katoenen doeken. Een polijstmachine heb je overigens niet nodig. 

Disclaimer: We raden altijd aan om zelfgemaakte producten eerst op een klein oppervlak van je meubels te testen om te controleren of het goed op het hout zit. We zouden dit niet aanraden als je oude houten meubels restaureert, en als je met een exotische houtsoort werkt, vraag dan zeker aan de leverancier of deze methode al dan niet ideaal is. Tot slot, hoe verleidelijk het ook is als je de resultaten ziet, gebruik dit niet te veel omdat het een ophoping kan achterlaten die vuil aantrekt, d.w.z. het tegenovergestelde van wat je probeert te bereiken. 

Methode:

  1. Begin met het mengen van je oplossing in een fles of kom, met een combinatie van 1 deel azijn op 3 delen olijfolie, of twee delen azijn en olijfolie op 1 deel citroensap indien gebruikt. 
  2. Schud/meng de oplossing krachtig.
  3. Zorg ervoor dat het houten oppervlak schoon, stofvrij en droog is volgens de bovenstaande instructies.
  4. Vervolgens breng je de oplossing aan op je microvezeldoek en (als de spot test succesvol was) begin je de oplossing in het houtoppervlak in te werken.  
  5. Ga met de winst mee, en dweil overtollig product op, zodat het hele oppervlak bedekt is.
  6. Wanneer één laag is aangebracht, neem je een nieuwe doek en veeg je het oppervlak nogmaals af in de richting van de nerf (zeer belangrijk) om overtollig product op te nemen.

Als de klus geklaard is, laat je hem drogen (hoewel dit helemaal niet lang zal duren) en verplaats je je meubel terug naar zijn plaats. 

Publicatiedatum 26/09/2022